""

Subsidie Ondersteuning burgerproject

Met deze subsidie, die in oktober 2019 gelanceerd werd, stelt de gemeente de bewoners een klein budget ter beschikking zodat zij zelf projecten voor de wijk of de gemeenschap kunnen uitvoeren.Deze projecten moeten gericht zijn op de ecologische overgang, de strijd tegen het isolement, de uitwisseling van kennis, wederzijdse hulp en solidariteit, de verfraaiing van een wijk en culturele verspreiding en animatie.Twee projectcategorieën kunnen worden gesubsidieerd: projecten die gericht zijn op een wijk (subsidie tussen € 300 en € 1.000) en projecten die gericht zijn op alle Ukkelaars en die een langetermijnperspectief hebben (subsidie tussen € 1.000 en € 3.000 euro). Het totale subsidiebedrag is € 30.000.

Twee projectoproepen in 2022

De eerste oproep werd op 3 juni afgesloten, er wordt een tweede gelanceerd van 3 oktober tot 13 november 2022. Van de 15 projecten die ingediend werden in het kader van de eerste projectoproep van 2022 werden 11 projecten geselecteerd, voor een totaalbedrag van € 12.389: "Buurtfilmclub" (Ciné Coq), "Beplanting wijk Ukkel-Centrum" (Comité Ukkel-Centrum - Sint-Pietersvoorplein), "Sint-Job en Europa: de twee zijden van dezelfde medaille" (Collectief Saint-Job et l’Europe), "Wanneer de jongeren van het KIDB de bewoners van l'Olivier ontmoeten" (KIDB), "Wij zijn Sint-Job" (Duurzame wijk Sint-Job), "De natuur in Ukkel ontdekken" (SOS Kauwberg Uccle Natura), "Potager in the City" (Wijkcomité Sterrenwacht), "De stadswijnbouwers" (Bewonerscomité Ukkel-Centrum), "Festival - La Fête des Griottes" (Duurzame wijk Les Griottes), "Buurtfeest Melkriek" (PCS Melkriek) en "Muziekfeest" (Saint-Job Qui Bouge).

Er wordt voor iedereen een voorstelling van de winnende projecten georganiseerd op maandag 19 september 2022 om 18 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum van Ukkel ( Stallestraat 77 - 5e verdieping).

Goed om te weten: er wordt een tweede oproep gelanceerd van 3 oktober tot 13 november 2022.

Meer info?

De eerste editie in 2019 heeft 9 projecten van 8 organisaties bekroond: de collectieve moestuin Latour, Semance, het feestcomité Melkriek, Mussen 1180, Uccle en Transition, Repair Café Uccle, la Roseraie vzw en Comité Florida-Langeveld vzw, voor een totaalbedrag van 7.200 euro.

 • Collectieve moestuin Latour: project voor een collectieve biomoestuin en gezamenlijke sessies rond tuinieren, permacultuur en zaaiworkshops om te oogsten en te ruilen tussen de deelnemers en mensen in armoede. (Bedrag van de subsidie: 850 euro)
 • SEMANCE: project voor een productieve burgerbank. Productie, uitwisseling en ruiling van biologische en traditionele zaden, gebaseerd op permacultuur door het gebruik van micro organismen met het oog op autonomie en zelfvoorzieningseconomie. (Bedrag van de subsidie: 350 euro)
 • SEMANCE: project voor een collectieve zaadproducerende tuin-moestuin op het verkeerseiland Cauter om na te denken over lokale en verantwoorde voeding. (Bedrag van de subsidie: 650 euro)
 • Feestcomité Melkriek: project voor een feest in de wijk Melkriek op 20 juni 2020. Het heeft als doel banden te smeden en sociale menging tot stand te brengen. Er staat ook een rommelmarkt en muziekanimatie op het programma. (Bedrag van de subsidie: 1000 euro)
 • Mussen 1180: project voor de bescherming van de mussen door nestkastjes voor mussen te plaatsen onder de kroonlijst om de nestbouw van de mussenkolonies in Ukkel te ondersteunen. (Bedrag van de subsidie: 1000 euro)
 • Uccle en Transition: het project "Débat de la Transition" stelt een cyclus van lezingen debatten voor om thema's aan te kaarten die verband houden met de ecologische transitie in de ruime zin, zoals stadslandbouw, duurzame ontwikkeling en ecofeminisme. (Bedrag van de subsidie: 1000 euro)
 • Repair Café Uccle: project "Repair Café van la Roseraie". Organisatie van een Repairactiviteit per maand in la Roseraie. Het is de bedoeling verspilling en massale afvalproductie tegen te gaan dankzij herstelworkshops (huishoudtoestellen, naaien, ...) voor het publiek. (Bedrag van de subsidie: 1000 euro)
 • La Roseraie-Espace Cré-Action vzw: project voor een collectieve biomoestuin om gezamenlijk te oogsten en een kippenhok. (Bedrag van de subsidie: 1000 euro)
 • Comité Florida-Langeveld vzw: project voor het behoud van de collectieve tuin "Jardin des Deux Cerisiers", een open en gezellige ruimte die een groene bufferzone voor het drukke verkeer vormt. In deze tuin kan je proeven van eetbare planten of planten en zaden uitwisselen.

Tijdens de eerste projectoproep 2020 werden zes projecten geselecteerd, gesteund door vijf organisaties voor een eindbudget van € 4.380:

 • Comité des Riverains d’Uccle-Centre: project voor de installatie van Telraam-sensoren om het verkeer en de snelheid van voertuigen te objectiveren (€ 1.000);
 • Quartier Durable Messidor: project Adoptunplans.messidor en een kippenhok (€ 1.000);
 • Semance: project voor het opzetten van een zadenloket en een collectieve moestuin aan het Cauterblok (€ 900);
 • Avijl- Equipe de lutte contre les invasives: project ter bestrijding van invasieve soorten op het Avijlplateau (€ 480);
 • Communauté Montagne Saint-Job: verfraaiings- en reinigingsproject op het kruispunt Avijlweg / Berg van Sint-Job (€ 600);
 • Communauté Montagne Saint-Job: project voor een verenigingskippenhok (€ 400).

In het kader van de tweede projectoproep 2020 werden zes projecten geselecteerd voor een totaalbedrag van € 5.654,38. Inspirerende projecten van grote diversiteit die in talrijke Ukkelse wijken zullen worden uitgevoerd:

 • Ciné Cocq ASBL: project “Ciné-club de quartier” (€ 1.000);
 • Comité de quartier Floride Langeveld Jardin collectif: project “Les deux cerisiers” (€ 654,38);
 • Groupement citoyen «Fais une fleur à ton quartier»: project “Fais une fleur à ton quartier” (€ 1.000);
 • IRSA: project voor de productie van digitale kranten door IRSA-leerlingen voor de bewoners van een rusthuis (€ 1.000);
 • PCS Merlo/ Dynaco ASBL: schoolondersteuningsproject in de Merlowijk (€ 1.000);
 • Unité du Rosaire: project fietsherstellingen en fietsbibliotheek (€ 1.000);
Burgerinspraak

Adres
Stallestraat 77

Telefoon
02/605.11.95

E-mail
burgerinspraak@ukkel.brussels