De gemeentelijke crèches

Het kiezen van een opvangplaats om voor uw baby te zorgen is geen gemakkelijke opgave. Een dergelijke beslissing gaat gepaard met veel emoties en vragen. De gemeente beschikt over 4 crèches waar uw kind wordt opgevangen in een warme en veilige omgeving, ter bevordering van zijn welzijn en ontwikkeling. 

Er is omkadering voorzien door gediplomeerde kinderverzorgsters en door een verpleegkundig en sociaal team. Er wordt preventief medisch toezicht gegarandeerd door een huisarts of een kinderarts

Inschrijvingen

Wie kan zijn kind inschrijven? 

In principe kan iedereen  zijn kind inschrijven in de Ukkelse crèches. Er wordt niettemin voorrang gegeven aan:

 • Ukkelse inwoners,
 • personeelsleden van de gemeente, 
 • het gemeentelijk onderwijzend personeel van de gemeente Ukkel.           

Wanneer kan men zijn kind inschrijven in een crèche?  

Inschrijven is mogelijk vanaf de 3de maand van de zwangerschap (14 weken amenorroe). Volgens de vereisten van het ONE kunnen inschrijvingen niet in aanmerking worden genomen voor deze datum.

Hoe kan men zijn kind inschrijven in een crèche in Ukkel?

De inschrijvingen voor de gemeentelijke crèches zijn enkel mogelijk via internet. Voor de details en de verschillende fasen die u moet respecteren tijdens de inschrijving, zie hieronder bij  "In de praktijk". 

De Ukkelse gemeentelijke crèches 

 Opvangovereenkomst kinderdagverblijf (2022) (in het Frans)

Algemeen aanbod van de gemeentelijke crèches

Elk van onze 4 crèches heeft zijn eigen aanpak, zijn pedagogisch project en elke crèche evolueert in een andere buurt. De crèche zorgt voor melk voor de baby’s, warme maaltijden en snacks. De maaltijden zijn aangepast in functie van de leeftijd van de kinderen. Wij respecteren de voedingsgewoonten of religieuze overtuigingen van de gezinnen, zolang die de gezondheid van het kind niet in gevaar brengen.

Onze 4 crèches respecteren de good food-strategie en kiezen voor een gezonde, evenwichtige en kwaliteitsvolle voeding, met zoveel mogelijk lokale producten en seizoensproducten. Meer info over  goodfood.brussels

Om de ouders te informeren hangt het weekmenu uit. De kinderen eten vanaf 11 u en krijgen hun tussendoortje vanaf 15 u, behalve op de baby-afdeling, waar het individueel ritme van elk kind wordt gerespecteerd. 

U vindt hier het  receptenboek gemaakt door de crèche van Homborch (in het Frans):

Financiële bijdrage

De financiële bijdrage van de ouders is gebaseerd op het netto maandinkomen van het gezin volgens het wettelijk barema van het ONE. U betaalt dus naargelang de zorg en uw gezinsinkomen. De 2 maaltijden (middagmaal en tussendoortje) zijn inbegrepen in het tarief, maar luiers zijn niet voorzien.


Volledig aanbod in Ukkel
U zal in de brochure informatie vinden over kinderopvang in Ukkel die met name informeert over de verschillende opvangmogelijkheden die op het grondgebied van Ukkel bestaan: gesubsidieerde gemeentelijke crèches, privé-opvang, al dan niet geconventioneerde kinderoppassen (onder voorbehoud van wijzigingen of niet aan het gemeentebestuur medegedeelde informatie).

De 4 crèches


Crèche du Globe

Aanbod van de crèche

Aantal plaatsen: 92

Bijzonderheden

De crèche du Globe is de grootste gemeentelijke crèche. Ze werd geopend in september 1972 en heeft een opvangcapaciteit voor 92 kinderen, vanaf 3 maanden tot maximum 3 jaar. Drie verdiepingen van ons grote gebouw zijn voor hen gereserveerd en elke verdieping is onderverdeeld in twee afdelingen:

De opvang voor de baby’s is op de derde verdieping (3 tot +/- 12 maanden).
De opvang voor de kinderen van de tweede leeftijdsgroep is op de tweede verdieping (+/- 12 tot +/- 20 maanden).
De opvang voor de oudste kinderen is op de eerste verdieping (+/- 20 tot 36 maanden).
Op de begane grond vindt u het onthaal, de dokterspraktijk, de psychomotoriekruimte, de keuken, de wasruimte en de kinderwagengarage.

De verdiepingen zijn ingedeeld per leeftijdsgroep, en passend en geleidelijk getransformeerd. Op de fotopanelen ziet u de samenstelling van de teams. De tuin en terrassen bieden buitenruimte waar kinderen een frisse neus kunnen halen wanneer het weer het toelaat.

 Raadpleeg het project van de vestiging (in het Frans)

Adres en contactgegevens van de Crèche du Globe
Inschrijving

Raadpleeg de pagina Inschrijvingen.


Crèche Sint-Job

Aanbod van de crèche

Aantal plaatsen: 64

Bijzonderheden

De crèche St. Job is de oudste crèche van de gemeente.  Aanvankelijk was er hier een peuterspeelzaal en een consultatie voor zuigelingen. Na enkele jaren verhuisden ze  en werd er een crèche voor 54 kinderen opgericht.

De crèche is onlangs volledig gerenoveerd, waardoor in 2014 een extra afdeling met 10 plaatsen kon worden geopend, zodat de capaciteit van de crèche kon stijgen van 54 naar 64 plaatsen.

De kinderen zijn onderverdeeld in 5 groepen:

Op de bovenverdieping: 2 babyafdelingen met 10 plaatsen
Op de benedenverdieping: een afdeling voor de middelgrote kinderen met 15 plaatsen en 2 afdelingen voor de grote kinderen (een met 18 en een met 11 plaatsen).

De kinderen veranderen 1 of 2 keer van afdeling tijdens hun verblijf in de crèche:

 • van de babyafdeling (de welpen) naar de middelgrote kinderen &Nbsp;(de lieveheersbeestjes) en vervolgens naar de grote kinderen (de koala’s).
 • op de andere babyafdeling (de ooievaars) blijven de kinderen tot ongeveer 18 maanden en verhuizen ze vervolgens naar de tweede afdeling van de grote kinderen (de vriendjes).

Op deze twee afdelingen is er weinig verschil qua leeftijd van de kinderen, zodat alle kinderen in de afdeling samen evolueren.

 Raadpleeg het project van de vestiging (in het Frans)

Adres en contactgegevens van de crèche Sint-Job

Inschrijving

Raadpleeg de pagina Inschrijvingen.


Crèche du Chat

Aanbod van de crèche

Aantal plaatsen: 36 (binnenkort 42).

Bijzonderheden

Op 29 maart 2024 heropende het kinderdagverblijf Chat na grote uitbreidingswerken zijn deuren in de Emile Lecomtestraat 43. Het biedt nu plaats aan 36 kinderen en zal binnenkort worden uitgebreid tot 42.

 Raadpleeg het project van het etablissement (in het Frans)

Adres en contactgegevens van de Crèche du Chat

Inschrijving

Raadpleeg de pagina Inschrijvingen.


Crèche Homborch

Aanbod van de crèche

Aantal plaatsen: 36

Bijzonderheden

De crèche Homborch opende haar deuren op 1 januari 2011. De crèche Homborch is een gemeentelijke crèche met een opvangcapaciteit van 36 plaatsen voor kinderen jonger dan 3 jaar.

"Wortels en vleugels", dat is hoe wij al onze pedagogische principes zouden kunnen samenvatten. Vanaf de eerste ontmoetingen (inschrijvingen en kennismakingen) tot de start op school, wordt de band geleidelijk aan gesmeed. Het team respecteert het liefst het ritme en de ontwikkeling van elk kind.

De crèche is opgedeeld in 3 leefruimtes: Baby’s, middelgrote en grote kinderen. Elke ruimte werd ontworpen om continuïteit te garanderen.

De badkamers, slaapzalen en kitchenettes rond de speelruimte zorgen ervoor dat de kinderverzorgster voortdurend in contact kan blijven met de groep kinderen.

De crèche beschikt ook over een polyvalente ruimte, waar er verschillende activiteiten doorgaan: schilderen, psychomotorische activiteiten, ...

De terrassen en de tuin bieden de kinderen de mogelijkheid om een frisse neus te halen zodra het weer dat toelaat.

Raadpleeg het project van het etablissement

Adres en contactgegevens van de Crèche Homborch

Inschrijving

Raadpleeg de pagina Inschrijvingen.

Kinderen

GEZIN-KINDEROPVANG

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.30 uur

Telefoon
02/605.22.93
02/605.22.94

E-mail
inscriptionscreches@ukkel.brussels

Goed om te weten

De uitgaven van de ouders voor de opvang van hun kinderen van 0 tot 12 jaar zijn op bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar.
Hiervoor wordt automatisch een fiscaal attest afgeleverd door de dienst Boekhouding van de kinderdagverblijven.

In de praktijk

Om zich in te schrijven in een van de Ukkelse gemeentelijke crèches, moeten alle documenten voor de Dienst verzonden worden naar het  crechesinschrijvingen@ukkel.brussels

1. Eerste stappen

Documenten die moeten worden ingevuld en verzameld om de inschrijvingsaanvraag van uw kind via e-mail te verzenden:

 • hetmedisch attest van de gynaecoloog of de verloskundige dat de zwangerschap bewijst en waarin de vermoedelijke datum van de bevalling staat vermeld;
 • een recto-versokopie van:
  • uw identiteitskaart;
  • de identiteitskaart van het kind als het al geboren is; 
 • het  aanvraagformulier voor inschrijving  in een crèche (in het Frans), naar behoren ingevuld. 

Verzend deze documenten via e-mail naar  crechesinschrijvingen@ukkel.brussels

U zult een bevestigingsmail ontvangen van uw voorlopige inschrijving alsook het dossiernummer (zorgvuldig te bewaren om te vermelden bij elk contact met onze dienst).

Wenst u meer informatie over deze eerste stappen? 

2. Volgende stappen

Na de inschrijving zijn er vervolgens bijkomende en verplichte stappen die u nauwgezet moet volgen:

Tijdens dezesde maand van de zwangerschap

Tijdens dezesde maand van de zwangerschap: u zult het behoud van uw inschrijving op de wachtlijst via e-mail moeten bevestigen aan de Dienst Gezin-Kinderopvang en uw dossiernummer vermelden inscriptionscreches@uccle.brussels 

OPGELET
Zonder bevestiging vanaf de zesde maand zal uw dossier worden geannuleerd.

Bij de geboorte van het kind 

Bij de geboorte van het kind moet u een kopie van de geboorteakte van het kind via e-mail versturen naar de Dienst Gezin-Kinderopvang en uw dossiernummer vermelden.

 crechesinschrijvingen@ukkel.brussels

OPGELET
Als u binnen de maand na de voorziene geboortedatum niets laat weten, zal uw dossier worden geannuleerd.

Na de geboorte

Pas na de geboorte en als de bovenstaande stappen werden gevolgd, zullen de ouders weten of er voor hun kind een plaats beschikbaar is in een van de gemeentelijke crèches. 

Uiteindelijke beslissing

De beslissing om de opvang van een kind te bevestigen wordt door de Dienst genomen naargelang de beschikbare plaatsen op de door de ouders gewenste startdatum.


Zodra de ouders op de hoogte zijn gebracht van de startdatum in de crèche, wordt het toelatingsdossier opgesteld tijdens een gesprek met een lid van het psycho-medisch-sociaal team, dat uitleg geeft over de werking van de crèche. 

Voor de start van de opvang wordt een kennismakingsperiode met een ouder voorzien en wordt een medisch bezoek gepland. 

De praktische modaliteiten zijn opgenomen in het pedagogische project. 

De ouders verbinden zich ertoe alle documenten en informatie aan de crèche te verstrekken die door het geldende reglement zijn voorzien.
 

 Huishoudelijk reglement (in het Frans)


De crèche en de ouders sluiten een opvangovereenkomst af waarin de wederzijdse rechten en plichten worden vastgelegd, ten vroegste op het ogenblik dat de aanvraag tot inschrijving wordt aanvaard en door de ouders wordt bevestigd.

De ouders bepalen in de opvangovereenkomst de gebruikelijke omvang van de aanwezigheden van hun kind gedurende een referentieperiode van één week tot drie maanden, en die kan variëren naargelang de behoeften van de ouders. De aanwezigheden worden genoteerd op een standaard maandelijkse aanwezigheidslijst.

De opvangovereenkomst omvat de volgende elementen: 

 • de jaarlijkse omvang van de afwezigheden van het kind, de verwachte perioden waarin deze afwezigheden zouden voorzien zijn en de modaliteiten ter bevestiging van deze afwezigheden;
 • de sluitingsdata van de crèche;
 • de looptijd van de opvangovereenkomst en de theoretische opvangtijd;
 • de voorwaarden volgens dewelke de opvangovereenkomst in onderling overleg kan worden herzien.

Indien het niet mogelijk is voor de ouders om een standaard aanwezigheidslijst in te vullen, voorzien ze met de opvang een regeling, met name voor de termijn en voor het plannen van de aanwezigheden van het kind.

De ouders en de crèche leggen in de opvangovereenkomst ook de regelingen vast, met name voor de termijnen en voor het bevestigen van de perioden van afwezigheid die dus niet zullen worden gefactureerd.