De grote evenementen

De Dienst Cultuur organiseert evenementen en terugkerende culturele projecten. Hier vindt u de grote projecten en evenementen die elk jaar of om de twee jaar worden georganiseerd.

U kunt deze raadplegen om het culturele nieuws in Ukkel te volgen: 


Meet my ARTS

Het Ukkelse Kunstenaarsparcours wordt opnieuw uitgevonden en wordt "Meet my ARTS". Dit is een gelegenheid voor het publiek om een 350-tal beeldende kunstenaars te ontmoeten en hun werk en de verschillende gebruikte technieken te ontdekken op 50 verschillende locaties. In Ukkel op 15 & 16 en 22 & 23 april en in Linkebeek en Drogenbos op 22 & 23 april 2023, van 14 tot 19 uur.


Wolvendaelnacht

Elk jaar in augustus bieden we u de kans om een magische avond en nacht door te brengen onder de sterrenhemel in het hart van Wolvendaelpark. Een totaal nieuwe en ongewone ervaring, zowel stedelijk als natuurlijk, om van te genieten met familie of vrienden. Op het programma: ontdekking van het park, jongleren met vuur, theatervoorstellingen, liedjes, voorlezen, een groot vuur, spelletjes en sterren kijken.

We besteden bijzondere aandacht aan de duurzaamheid van dit evenement.


Kunst ter plaatse!

Elk jaar kondigt de terugkeer van het warme weer de komst aan van het culturele evenement "Kunst ter Plaatse" op verschillende Ukkelse openbare plaatsen. Dit is voor veel kunstenaars een ideale gelegenheid om met het publiek in contact te komen, hun werk te presenteren, hun werk toe te lichten en hun passie door te geven. Ook zijn er allerlei artistieke activiteiten gepland. Daarnaast moedigt de dienst Cultuur kunstenaars sterk aan om hun kunst live te beoefenen, wanneer de omstandigheden dat toelaten.

Bent u een kunstenaar die uw creaties wil presenteren? Info en inschrijving via e-mail  cultuur@ukkel.brussels of telefonisch  02/605.15.30.

Muziek in het park

Elke zomer vindt in het Théâtre de Verdure in het Wolvendaelpark het evenement "Muziek in het Park" plaats. Tijdens openluchtconcerten kunnen zowel muziekliefhebbers als wandelaars elkaar ontmoeten en een magisch, tijdloos moment delen met getalenteerde artiesten die erkend zijn in hun favoriete muzikale universum. Wereldmuziek en hedendaagse muziek, jazz, blues, folk, opera-aria's... het eclectische programma is onverwacht, van hoge kwaliteit en toegankelijk voor alle generaties.


Afspraak in de tuin

Ontdek een heel weekend lang de prachtige groene ruimtes van onze gemeente. Tijdens Afspraak in de Tuin krijg je de gelegenheid om een vijftiental groene ruimten in Ukkel te ontdekken of herontdekken in al hun rijkdom en diversiteit. Op elke plaats worden er culturele en natuurgericht activiteiten georganiseerd. En als extraatje bundelde het CIVA de krachten met de gemeente Ukkel om je een twaalftal privé-tuinen te laten ontdekken die uitzonderlijk hun deuren zullen openen. Op het programma: shows, concerten, wandelingen, creatieve workshops, tentoonstellingen en rondleidingen.

Volgende editie eerste weekend van september 2024.


Zomer Quartier d’été

Laat je een hele zomer verrassen door concerten, straattheater, circus, openlucht cinéma én leer nieuwe wijken kennen. Alle activiteiten zijn aangepast aan alle doelgroepen om zo goed mogelijk aan de wensen van iedereen tegemoet te komen met echte momenten van samenzijn rond gemeenschappelijke avonturen.


Openluchtcinema

Elke zomer strijkt het evenement "Bruxelles fait son cinéma" neer in het Théâtre de Verdure in het Wolvendaelpark, dat een hele avond lang omgetoverd wordt tot een grote openluchtbioscoop. Een atypische en gezellige manier om een hoogstaande film te ontdekken of het plezier terug te vinden om een film op groot scherm te bekijken.


Muziekfeest 2023 - Muzikanten gezocht

Bent u een muzikant, woont u in Ukkel en wilt u uw talent in uw wijk of in de gemeente tonen? Op vrijdag 23 juni worden in het kader van het Muziekfeest buurtconcerten georganiseerd met 100 % lokale muzikanten! Stuur uw kandidatuur vandaag nog op!

Om uw kandidatuur in te dienen vult u  het kandidatuurformulier in, uiterlijk op zondag 26 maart middernacht. Kunt u zich niet online inschrijven? Contacteer ons telefonisch op  02/605.15.30 of mail naar  cultuur@ukkel.brussels.

Inschrijvingsvoorwaarden?

  • De artiest of minstens één lid van het project moet in Ukkel wonen;
  • De artiest/band verbindt zich ertoe om op vrijdag 23 juni 2023 beschikbaar te zijn voor de productie van een avondconcert in Ukkel;
  • De locatie van het concert wordt in overleg met de dienst Cultuur bepaald;
  • Bij de aanvraag moet de artiest/band aangeven hoe hij betaald wil worden (via Smart, factuur, andere) en zijn facturatiegegevens vermelden. Er geldt een maximum van 300 euro per artiest en 900 euro per band;
  • Door zijn kandidatuur in te dienen verbindt de artiest of band zich ertoe de geluidsinstallatie voor zijn optreden voor zijn rekening te nemen;
  • De geselecteerde muzikanten worden uitgenodigd om actief mee te werken aan de promotie van het evenement.

Selectie en follow-up van de projecten?

In overleg met de Muziekraad wordt voorrang gegeven aan inclusieve en originele projecten. Na inschrijving zullen hoogstens 8 aanvragen voor deze oproep geselecteerd worden. De kandidaten worden midden april op de hoogte gebracht van de selectie.

Naast een financiële vergoeding (bepaald in functie van het aantal muzikanten) zullen de geselecteerde muzikanten door de dienst Cultuur bijgestaan worden bij de algemene organisatie van hun concerten. De dienst verbindt zich ertoe te zorgen voor toegang tot elektriciteit en dranghekken, de algemene communicatie van het evenement te beheren en promotiemateriaal (affiches, flyers, enz.) ter beschikking te stellen.

 Vul het kandidatuurformulier in

Bent u een wijkcomité of een vereniging in Ukkel en wilt u een concert organiseren in het kader van het Muziekfeest in Ukkel? Vraag dan een  Subsidie Ondersteuning burgerproject  aan en neem contact met ons op om in de programmatie opgenomen te worden!

Info?


Tentoonstellingen

De Dienst Cultuur organiseert regelmatig tentoonstellingen, hetzij in het Kunstenhuis van Ukkel, in samenwerking met de Roze Hoeve, het Cultureel Centrum of andere partners. Het doel van deze tentoonstellingen is om het publiek kennis te laten maken met voornamelijk beroemde Ukkelse kunstenaars, met opkomende lokale talenten of met gepassioneerde kunstenaars. De hedendaagse kunst wordt ook onder de aandacht gebracht met de steun van onze partners en professionals.

Cultuur

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.15.30

E-mail
cultuur@ukkel.brussels

Wist u dat?

Tijdens het weekend «Nacht in het Wolvendaelpark» kunt u uitzonderlijk uw kampeertent in het park opzetten, met vrienden of familie. Kom een uniek moment beleven! Ga languit in het gras liggen en dompel uw ogen onder in het unieke spektakel van de dansende sterren aan de Ukkelse hemel.

Tent in het Wolvendaelpark
Tente dans le parc du Wolvendael

In de praktijk

Bent u een Ukkelse amateur of professionele artiest en wil u zich graag tonen op uw grondgebied? Neem contact op met de Dienst Cultuur om samen te bekijken waarvoor u in aanmerking komt.