Evenement van de Ukkelse dienst voor cultuur
Move 1180: alle gemeentediensten zijn verhuisd naar het nieuwe administratief centrum van Ukkel (Stallestraat 77) en zijn volledig operationeel

De grote evenementen

De Dienst Cultuur organiseert evenementen en terugkerende culturele projecten. Hier vindt u de grote projecten en evenementen die elk jaar of om de twee jaar worden georganiseerd.

U kunt deze raadplegen om het culturele nieuws in Ukkel te volgen: 


Kunstenaarsparcours

Naar het voorbeeld van andere gemeenten organiseert Ukkel, in samenwerking met de gemeenten Linkebeek en Drogenbos, een kunstenaarsparcours gedurende twee weekends in mei of juni, in de oneven jaren.

Het kunstenaarsparcours nodigt fotografen, schilders, graveerders, beeldhouwers, tekenaars, maar ook vormgevers, performers en textielontwerpers uit; de kunstenaars van de gemeente worden uitgenodigd om de deur van hun huis of atelier te openen voor het publiek tijdens de periode van het kunstenaarsparcours.

Kunstenaarsparcours affiche

Er worden ook groepstentoonstellingen georganiseerd op verschillende plaatsen, zoals het Kunstenhuis, de Roze Hoeve of bij andere partners. Bij deze gelegenheid wordt er voor de bezoekers ook een gids uitgegeven om hen de mogelijkheid te bieden hun eigen Parcours naar keuze samen te stellen.

Het Kunstenaarsparcours is een opportuniteit voor het publiek en de kunstenaars om met elkaar in contact te komen en de talenten van onze medeburgers te ontdekken.

Bovenaan de pagina


Wolvendaelnacht

De Wolvendaelnacht nodigt het laatste weekend van augustus jong en oud uit om met hun tent te overnachten in het hartje van het Wolvendaelpark..

Animaties, verhalen, voorstellingen, spelletjes en ontdekkingen. Beleef samen een magisch en niet-alledaags poëtisch moment!

De activiteiten zijn open voor iedereen en bars en foodtrucks geven je de mogelijkheid om iets te eten.

Wolvendaelnacht affiche

Om te blijven overnachten dient u zich in te schrijven en een eigen tent en slaapmateriaal te voozien. En op zondagmorgen krijgen de kampeerders een ontbijt aangeboden.

Wij besteden bijzondere aandacht om dit evenement zo duurzaam mogelijk te maken.

Meer informatie

Bovenaan de pagina


Kunst ter plaatse!

Het mooie weer kondigt vaak dit traditioneel Ukkels cultureel evenement aan. Op bepaalde zondagen in het voorjaar en de zomer worden op het Sint-Pietersvoorplein kunstenaars uitgenodigd om er hun mooiste creaties te komen tonen.

Het doel van dit evenement is om ontmoetingen en uitwisselingen tussen de kunstenaars en het publiek mogelijk te maken. De Dienst Cultuur moedigt de kunstenaars sterk aan om hun kunst live te beoefenen, als de omstandigheden dat toelaten.

Kunst ter plaatse!

Bovenaan de pagina


Muziek in het park

Tijdens de maand augustus biedt de dienst Cultuur concerten aan in het Wolvendaelpark. Deze gaan door op sommige zondagen om 16u in het openluchttheater onderaan het park en op vrijdagavonden in de Guinguette bovenaan het park. Klassieke muziek, jazz, wereldmuziek, … elke zomer een gevarieerd programma voor elk publiek.

Dit evenement, dat toegankelijk is voor iedereen en voor alle generaties, zal u door zijn eclectisch en kwaliteitsvol programma de mogelijkheid bieden om nieuwe groepen en muziekstijlen te ontdekken. Naargelang de edities  zal het programma u mee op sleeptouw nemen, van jazz tot klassiek, over wereldmuziek, rock, folk, ...

Muziek in het park

Goed om weten

Bij slecht weer zijn er geen annulaties, want het concert verhuist dan gewoon naar het Cultureel Centrum van Ukkel.

Bovenaan de pagina


Spreken we af in de tuin

”Spreken we af in de tuin” is een Europees evenement dat ook een Ukkelse versie heeft. Gedurende een weekend openen verschillende private en openbare groene ruimtes hun deuren en bieden het publiek verschillende natuuractiviteiten en culturele ontdekkingen in prachtige stukjes natuur, die vaak onbekend zijn bij het grote publiek. Jong en oud kunnen er genieten van concerten, wandelingen, verhaaltjes, maar ook ambachten en vele andere kunstvormen, en dit in een unieke en vaak betoverende omgeving. Het is ook dé gelegenheid om de deuren te openen van privétuinen die voor deze gelegenheid uitzonderlijk open zijn voor het publiek.

”Spreken we af in de tuin” wordt georganiseerd in samenwerking met het CIVA. Dit evenement, dat in 2020 van start is gegaan, wordt traditioneel om de twee jaar in juni gehouden.

Spreken we af in de tuin affiche

Bovenaan de pagina


Zomer Carrousel d’été

Om ons aan de pandemie aan te passen, werd er sinds 2020 een nieuw artistiek concept uitgewerkt voor tijdens de zomer. In juli en augustus worden beperkte kunstvoorstellingen georganiseerd in onze groene ruimtes, tijdens wandelingen in klein groepjes. Dans, circus, verhalen, muziek, alles is toegestaan. Twee uur durende culturele wandelingen om van te genieten met familie en vrienden. 

Affiche Carrousel d'été - Zomer

Bovenaan de pagina


Openluchtcinema

Elke zomer is er in de gemeente openluchtcinema. Tijdens verschillende evenementen kan het publiek genieten van een selectie van films die met de hulp van partners of door de bibliotheken zijn gemaakt. Brussel laat zijn openluchtcinema doorgaan in het Wolvendaelpark, Le Parvis organiseert zijn eigen openluchtcinema, en er is ook film in de tuin van

Openluchtcinema

de stadsbibliotheek, allemaal gelegenheden dus om te genieten van de zevende kunst op een van onze groene sites, of in de openbare ruimte.

Bovenaan de pagina


Muziekfeest

Elk jaar rond 20 juni staat muziek centraal in de gemeente. In verschillende wijken van Ukkel worden de Ukkelse muzikanten ingezet om de mensen te laten praten over hun liederen en instrumenten. Er wordt een oproep gelanceerd om zich kandidaat te stellen. Het programma van de Dienst Cultuur wordt vervolledigd door het open podium georganiseerd in het Hof ten Hove, en de bijna historische Montagne en sons, in de wijk van de Berg van Sint-Job, op initiatief van La Montagne qui bouge.

Muziekfeest

Bovenaan de pagina


Tentoonstellingen

De Dienst Cultuur organiseert regelmatig tentoonstellingen, hetzij in het Kunstenhuis van Ukkel, in samenwerking met de Roze Hoeve, het Cultureel Centrum of andere partners. 

Het doel van deze tentoonstellingen is om het publiek kennis te laten maken met voornamelijk beroemde Ukkelse kunstenaars, met opkomende lokale talenten of met gepassioneerde kunstenaars. De hedendaagse kunst wordt ook onder de aandacht gebracht met de steun van onze partners en professionals.

Een tentoonstelling in Ukkel

Bovenaan de pagina


Bibli’O Merlo

De Dienst Cultuur heeft de laatste jaren, in samenwerking met de Bibliotheken van Ukkel en het PSC Merlo, een kleine bibliotheek opgericht in de wijk Merlo, in de grote sociale woonblokken langs de Neerstallesteenweg, met als doel de kinderen die er wonen gemakkelijk toegang te bieden tot Franstalige en Nederlandstalige boeken. 

Elke woensdag kunnen kinderen naar de kleine Bibliotheek gaan om er boeken te lezen en te lenen. In de bibliotheek zorgen studenten voor begeleiding, het noteren van hun wensen en de opvolging ervan. 

De boeken die men er leent zijn afkomstig uit Ukkelse gemeentelijke bibliotheken. Men kan er ook gezelschapsspelletjes lenen.

Het is voorzien om op termijn in de wijk een nieuwe tweetalige gemeentelijke bibliotheek te bouwen, die voor iedereen toegankelijk is.

Dit project, dat door het gewest wordt ondersteund en in samenwerking met BinHôme wordt uitgevoerd, moet in 2025 voltooid zijn.

Bovenaan de pagina

Cultuur

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.15.30

E-mail
cultuur@ukkel.brussels

Wist u dat?

Tijdens het weekend «Nacht in het Wolvendaelpark» kunt u uitzonderlijk uw kampeertent in het park opzetten, met vrienden of familie. Kom een uniek moment beleven! Ga languit in het gras liggen en dompel uw ogen onder in het unieke spektakel van de dansende sterren aan de Ukkelse hemel.

Tent in het Wolvendaelpark
Tente dans le parc du Wolvendael
In de praktijk

Bent u een Ukkelse amateur of professionele artiest en wil u zich graag tonen op uw grondgebied? Neem contact op met de Dienst Cultuur om samen te bekijken waarvoor u in aanmerking komt.