Beplantingen, serres en kweektuinproject voor burgers

In het kader van haar acties voor biodiversiteit en inheemse beplantingen op haar grondgebied, kweekt de gemeente haar eigen planten en moedigt zij burgerinitiatieven aan. 

Serres en beplantingen

Het hele jaar door worden in de gemeentelijke serres een aantal eenjarige planten, tweejarige planten, vaste planten en struiken gekweekt voor bloemperken, bloembakken en bloemversieringen in onze gemeente. Groene planten worden er ook gekweekt en die moet dienen als interieurdecoratie bij bepaalde grote gemeentelijke evenementen (in het gemeentehuis, in scholen, enz.).

Door zelf te kweken kan Ukkel besparen op een aantal zaken, en vooral, onze ecologische voetafdruk beperken.

Kweektuinproject voor burgers van Ukkel

Kweektuinproject voor burgers is een participatief project omtrent de band van de Brusselaars met de fruitboom: het is de bedoeling om de fruitboom terug op het openbaar domein te zetten en opleidingsruimten te creëren voor het beheer van fruitbomen en -struiken.

Als we biodiversiteit en fruit naar de stad willen brengen, kunnen we dat net zo goed op een lokale en participatieve manier doen!

Het kweektuinproject voor de burgers van Ukkel is de eerste fruitteeltzone van het project. Het is de bedoeling dat het een opleidings- en actieplaats wordt waar jaarlijks workshops worden georganiseerd voor het publiek, en waar fruitbomen en -struiken worden geteeld om de openbare ruimtes van de gemeente te verfraaien.

Dit kweektuinproject, dat een laboratorium is voor zowel voedsel- en klimaatbestendigheid als gemengd bestuur (gemeente/burgers), beslaat een oppervlakte van ongeveer 5 are, bevindt zich in de zone van de groene ruimtes van Ukkel, en is toegankelijk vanuit het Wolvendaelpark. 

Hoewel het globale model van het kweektuinproject in onderling overleg tussen de burgers en de gemeente werd beslist, berust het dagelijkse beheer ervan op een groep gemotiveerde burgers die leergierig zijn en hun kennis over tuinbouw willen delen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen om u bij deze veelbelovende groep aan te sluiten!  Raadpleeg de site van Urban Ecology of  de Facebookpagina van Urban Ecology voor meer informatie en nieuws.

Project ARBRES

De Groendienst van Ukkel heeft van 2021 tot 2024 deelgenomen aan het project ARBRES, dat ertoe strekte de socio-ecologische inplantingsvoorwaarden van de eetbare fruitboom in Brussel te verkennen, in een context van Antropoceen, en te begrijpen hoe hij kan bijdragen aan de veerkracht van het voedingssysteem en aan een reeks ecosysteemdiensten.

Het project trachtte de volgende vragen te beantwoorden:

  • In een context van Antropoceen, aardoliepiek en klimaatveranderingen, welke fruitbomen zijn aangepast aan de verschillende moeilijkheden van de stedelijke milieus? Hoe de juiste boom op de juiste plaats planten?
  • Is het fruit dat in de stad groeit vervuild?
  • Welk beheer en bestuur voor stedelijke fruitbomen? Hoe het misbruik van de fruitbomen beperken?
  • Hoe de oogst solidair valoriseren, verwerken en verdelen? Hoe de voedselveiligheid verbeteren?

Om heel wat gelijkaardige vragen te proberen beantwoorden hebben het Centre d’écologie urbaine, Velt Brussels vzw, Leefmilieu Brussel en het gemeentebestuur van Ukkel en Vorst van 2021 tot 2024 een participatief onderzoek Co-create gevoerd.

 Raadpleeg het onderzoeksverslag en de documentatie

Groendienst

Adres
Paul Stroobantlaan 41
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 15.30 uur

Telefoon
02/605.16.80

E-mail
groendienst@ukkel.brussels