Aziatische hoornaar

Dit insect, dat toevallig in Europa terechtgekomen is, vormt een rechtstreekse dreiging voor de bijen, waarop het meedogenloos jaagt. Het verstoort eveneens de wilde insecten. Het is voor de mens enkel gevaarlijk in de onmiddellijke nabijheid van het nest.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

In tegenstelling tot de Europese hoornaar, die een bruinrood borststuk, meerdere gele strepen op het achterlijf en gelijkmatige bruinrode pootjes heeft, heeft de Aziatische hoornaar de volgende kenmerken:

  • Zijn borststuk is volledig bruinzwart;
  • Zijn zwarte achterlijf is versierd met een brede geeloranje streep;
  • Het uiteinde van zijn pootjes is geel.

Hoe herken je een nest van Aziatische hoornaars?

In tegenstelling tot het nest van de Europese hoornaar, dat in de grond gebouwd wordt en dus onzichtbaar is, wordt het bolvormige nest van de Aziatische hoornaar het vaakst vrij hoog in de bomen (meer dan 10 meter) gebouwd. Het heeft een diameter van 40 tot 80 cm en kan duizenden hoornaars bevatten. De Aziatische hoornaars verlaten hun nest in de winter en sterven. Enkel de koninginnen houden een winterslaap en beginnen in de lente opnieuw eitjes te leggen. Ze beginnen dan hun nest opnieuw te bouwen. Een nest wordt nooit hergebruikt.

Je hoeft de brandweer niet meer te bellen voor hoge nesten in de bomen van eind november tot april-mei (het zijn verlaten nesten in ontbinding, ze worden niet hergebruikt).

Wat moet je doen als je hoornaars of nesten van hoornaars opmerkt?

Meld het bij twijfel op  observations.be

Wat moet je doen bij onmiddellijk gevaar?

Als het nest op minder dan 7 meter van een ingang van een woning (deur, raam, verluchting, …), een balkon, een terras, een speelplaats of een andere drukbezochte ruimte hangt, kan je gratis een beroep doen op de brandweer via het nummer 112.

Voor alle info over de Aziatische hoornaar: surf naar  renature.brussels.
Wil je bijdragen aan het gecontroleerd beheer van de Aziatische hoornaar? Surf naar  renature.brussels.

De burgers zetten zich in

De gemeente steunt de groep Vespa Hunter 1180, die de campagne coördineert om de verspreiding van de Aziatische hoornaar in Ukkel te bestrijden.

Je kan je inschrijven als vrijwillige vallenzetter of als opmerkzame waarnemer via  deze link.

Voordat je een val en de gebruiksaanwijzing aanvraagt controleer je best of de aangevraagde val op minstens 200 meter geplaatst kan worden van een val die al in het blauw op  deze kaart staat.

Vragen? Surf naar  de Facebookpagina vespa hunter 1180 Uccle – Ukkel of mail naar  vespahunter1180@googlegroups.com