Sociale woningen

Om een sociale woning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te krijgen, moet de kandidaat een aantal stappen volgen. De inschrijvingsprocedure als kandidaat-huurder en de toekenning van een woning worden streng gereglementeerd en gecontroleerd.

De kandidaat kan zich met één procedure (één enkel formulier) inschrijven bij meerdere openbare vastgoedmaatschappijen (OVM) in Brussel.

De openbare vastgoedmaatschappij waar de kandidaat zich inschrijft zal zorgen voor de inschrijving bij de andere gekozen vastgoedmaatschappijen.

Sociale woonbureaus

De sociale woonbureaus zijn vzw's die privégebouwen zoeken die de eigenaars willen verhuren voor sociale huisvesting. Deze bureaus beheren onroerende goederen van eigenaars en onderverhuren die aan personen met beperkte inkomens. Ze zijn dus de tussenpersoon tussen de eigenaar en de huurder en staan de huurder bij.

Dankzij de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beheren deze sociale woonbureaus momenteel 7.800 woningen, verspreid over de 19 Brusselse gemeenten.

Elk sociaal woonbureau werkt zelfstandig. Om u in te schrijven bij meerdere bureaus moet u dus naar elk bureau gaan waar u zich wenst in te schrijven.

Sociaal Woningbureau Ukkel (SWU)

!! Momenteel geen nieuwe inschrijvingen in het SWU !!!!

Als u problemen ondervindt met uw huisvesting, neem contact op met:

  • het Bureau d'Aide Juridique ( BAJ (in het Frans)), vooral in geval van juridische problemen met uw huurcontract;
  • de Directie Gewestelijke Huisvestingsinspectie ( DGHI), vooral in geval van grote technische problemen in uw woning;
  • de diensten van de gemeente waar uw woning zich bevindt voor meer specifieke opvolging of vragen, vooral in verband met energie.

U kunt ook de website van de Federatie van de Sociale Verhuurkantoren ( FEDSVK) raadplegen om uw kansen op een woning te maximaliseren.

Als u een huiseigenaar bent en meer wilt weten over de samenwerking met ons, neem dan een kijkje in  onze infobrochure. Onze diensten zullen u zo snel mogelijk contacteren.

Voor meer info, neem contact met de Federatie van de Sociale Verhuurkantoren:


Sociale huisvestingsmaatschappijen in Ukkel

De drie sociale huisvestingsmaatschappijen in Ukkel zijn:

BinHôme CVBA

Alliantie van de Brusselse Coöperatieven (ABC)

  •  Gelaarsde Katplein 8 bus 1 - 1180 Ukkel 
  •  02/435.24.76

Messidor

Huisvesting

Adres
Stallestraat 77
Enkel op afspraak op dinsdag, woensdag en donderdag van 8.30 tot 12.00 en van 13.00 tot 15.00

Telefoon
02/605.13.60

E-mail
huisvesting@ukkel.brussels