HEROPENING VAN VIER GEMEENTELIJKE GROENE RUIMTES

Door het slechte weer van dinsdag hebben onze tuinen en parken aanzienlijke schade geleden. Dankzij het werk van onze snoeiers en tuiniers kunnen het Montjoiepark, de Kattuin, de Zandbeektuin en de voormalige visvijver vanaf zaterdag 13 juli opnieuw geopend worden. Ze werden onderzocht en volledig beveiligd.

Het Wolvendaelpark, het Raspailpark, het Brugmannpark en de tuin van het Kunstenhuis Ukkel blijven tot nader order gesloten. De bomen die nog rechtstaan zijn immers kwetsbaar (afgerukte takken of toppen) en de stabiliteit ervan moet nog beoordeeld worden voor jouw veiligheid. De omgevallen bomen moeten ook nog van de paden en ontspanningsruimtes verwijderd worden.

Ratten

Om de schadelijke aanwezigheid van ratten en knaagdieren in het milieu te beperken, kunnen we enkele regels volgen voordat we moeten overgaan tot ongediertebestrijding.

Ratten en muizen: aantrekking voorkomen

Zoals alle wilde knaagdieren hebben ratten water, voedsel en een schuilplaats nodig ... Het is dus mogelijk ze te verjagen! De beste manier om te voorkomen dat de ratten ergens een nest bouwen, is om ze niet zomaar voedsel te laten vinden (bijvoorbeeld in vuilniszakken of door voedselresten) en een aantal preventieve maatregelen te nemen.

De gevaren van rattengif

Zogenaamde 'biociden' (zoals rattengif), vrij verkrijgbare producten die bedoeld zijn om levende wezens te doden, waaronder vaak ratten, vormen een echt gevaar voor de gezondheid en het milieu. Zij hebben ook een negatief watervaleffect op roofdieren die knaagdieren eten (bv. de beschermde vos) of andere dieren waarvoor het gif niet bestemd was (vaak honden en katten). Dat geldt ook voor vergiftigde vleesballetjes.

Rattenbestrijding op eigendommen en privédomeinen

De gemeente komt niet tussenbeide op privédomeinen, u moet daarvoor een beroep doen op een gespecialiseerd bedrijf. 

Ter info: Vivaqua (de Brusselse intercommunale watermaatschappij) voert ook twee keer per jaar controlecampagnes uit en gaat, indien nodig, over tot rattenbestrijding in kelders en riolen.

Milieu

Adres
Stallestraat 77
Geopend op afspraak van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.13.50

E-mail
milieu@ukkel.brussels

Goed om te weten

Verwijder elke avond het voedsel voor uw huisdieren buiten, aangezien dit een aantrekkelijke voedingsbron is voor ratten.

In de praktijk

  • Voeding: bewaar voedsel zo vaak mogelijk in volledig afgesloten dozen of glazen potten. Gooi voedselresten niet in het toilet of in de spoelbak. De bruine rat leeft in de riolen en voedsel dat via de riolen wordt afgevoerd, is dus een voedingsbron.
  • Vuilniszak: laat uw afval niet rondslingeren en gooi het meteen in een vuilnisbak met een deksel. Plastic zakken kunnen ratten te gemakkelijk openscheuren met hun tanden. Meer informatie over een goed beheer van huishoudelijk afval kunt u vinden op de pagina Huishoudelijk afval.
  • Huisdieren: berg het voer voor uw huisdieren 's avonds op. Het is immers een aantrekkelijke voedingsbron voor ratten. Bewaar dierenvoeding in gesloten dozen en zet de zakjes of kartonnen dozen niet zomaar op de grond. Als u vogels zaadjes voert, denk er dan aan dat ratten daar ook op afkomen!
  • Rommel: in een goed opgeruimd en verzorgd huis en in een verzorgde tuin vinden ratten veel minder verstopplekjes.
  • Compost: de composthoop achteraan de tuin, waar fruit- en groenteafval en ander groenafval inzit, is een goudmijn voor ratten: ze vinden er warmte en voedsel. Als u een composthoop heeft, wees dan voorzichtig. Plaats een metalen rooster tussen de bodem en de onderkant van de bak en zorg ervoor dat er geen gaten in de bak zitten. Gooi ook geen vlees, beenderen, vet, vis of andere voedselresten bij het compost.

Ratten houden niet van de geur van terpentijn, cayennepeper, etherische oliën zoals eucalyptus of pepermunt, kamille en munt. Deze geuren zullen ratten verjagen. U kunt de laatste twee dus ergens planten en de eerste vier hier en daar verspreiden (de etherische oliën bijvoorbeeld op wattenbolletjes).

U kunt zelf een mix maken die ratten verjaagt, op basis van etherische eucalyptusolie en alcohol van 90°:

  • Giet 15 ml alcohol in een doseerflacon.
  • Voeg 5 ml etherische eucalyptusolie toe.
  • Giet het mengsel in een verstuiver. Goed schudden
  • Verstuif op de plaatsen waar de knaagdieren langskomen.