Opgelet

In het kader van de stakingsaankondiging voor donderdag 23 mei door het gemeenschappelijk vakbondsfront van de sector van de lokale en gewestbesturen van Brussel zal de werking van de diensten Bevolking, Burgerlijke Stand en Vreemdelingen sterk verstoord zijn.

We raden je bijgevolg aan je bezoek aan het Administratief Centrum van Ukkel uit te stellen.

Ter herinnering: je kan heel wat administratieve procedures online verrichten via het beveiligd platform IRISbox-platform.

Mobiliteitshulp

Taxi, taxicheque, Mobitwin, openbaar vervoer: de verplaatsingsmiddelen die worden aangeboden aan de senioren van Ukkel en aan mensen met een handicap zijn talrijk. Bekijk de verschillende formules aangepast aan elke situatie, elk budget en elke behoefte.

Bewegen voor het plezier of uit noodzaak

De vervoers- en verplaatsingsoplossingen die worden aangeboden aan de senioren van de gemeente variëren in functie van hun finaliteit en van ieders profiel. In functie van de persoonlijke situatie (beperking, ziekte, beweeglijkheid, enz.) worden de transportkosten in meerdere of mindere mate gedragen door de gemeente.

Mobitwin, gezellig carpoolen

Ondervindt u problemen om u te verplaatsen en hebt u een eerder laag inkomen? Het Mobitwin-netwerk van vrijwilligers garandeert uw transport, met behulp van uw eigen wagen.

Mobitwin biedt u de mogelijkheid om 72 uren op voorhand aan te vragen om u te laten vervoeren om uw boodschappen te doen, deel te nemen aan een activiteit, uw naasten te bezoeken ... De dienst wordt georganiseerd door de vzw Mpact en wordt gesteund door de gemeente Ukkel.

Er is een aangepast voertuig voor rolstoelgebruikers beschikbaar.

Wil u graag Mobitwin-vrijwilliger worden?

Beleef gezellige momenten door andere Ukkelaars te vervoeren, en   bied u aan als vrijwilliger!


Taxicheques

Ukkelaars van minstens 75 jaar oud of die voor 66 % en meer invalide werden erkend door de FOD Sociale Zekerheid kunnen taxicheques bekomen bij de gemeente.

De cheques hebben een waarde van € 5 maar worden aan de gebruikers geleverd aan een prijs van € 2,50. Ze zijn cumuleerbaar en 2 jaar geldig. Elke gebruiker kan maximum 7 cheques per maand bekomen. De gemeente Ukkel werkt momenteel samen met 4 taxibedrijven: 

  • de Taxis ucclois, 
  • de Taxis verts, 
  • de Taxis bleus, 
  • Victor Cab.

Criteria voor de toekenning van taxicheques

De toekenning van taxicheques valt onder de volgende criteria:

  • ofwel een beperking hebben (+9 punten, of +66%) + een bewijs dat men niet geschikt is om met het openbaar vervoer te reizen + BIM-inkomen;
  • ofwel ouder zijn dan 75 jaar, een bewijs van ongeschiktheid bezorgen om met het openbaar vervoer te reizen en genieten van het BIM-inkomen.

GOED OM WETEN
Hoe kunt u weten of u kunt genieten van het BIM-statuut? Raadpleeg de website van het Riziv. 


Tram, bus, metro

MIVB

Het abonnement voor 65-plussers van de MIVB geeft u toegang tot het volledige Brusselse tram-, bus-, en metronet voor een periode van een jaar (met uitzondering van het stuk Bourget-Brussels Airport).

Het abonnement voor 65-plussers van de MIVB is voorbehouden voor senioren vanaf 65 jaar, en wordt verkocht aan een prijs van € 60 (+ € 5 eenmalige kosten voor de Mobib-kaart). Als u beschikt over het BIM-statuut (het vroegere W.I.G.W.) erkend door het ziekenfonds, dan is het abonnement gratis.

Meer informatie:

TEC

De Waalse openbare vervoersmaatschappij biedt ook tarieven voor senioren met het «Abonnement Horizon+65+»

Meer informatie:

De Lijn

De Vlaamse  openbare vervoersmaatschappij  biedt ook tarieven voor senioren met het «Abonnement Omnipas 65+»

Meer informatie:


Transport voor personen met een mobiele beperking in Ukkel (PMB)

Voor de verplaatsingen van mensen met een mobiele beperking zijn er verschillende opties: verenigingen, de MIVB en de Brusselse taxi’s. 

Verenigingen

De verschillende verenigingen die hierna worden vermeld, bieden u bijstand voor uw verplaatsingen. Deze lijst is niet volledig; uw ziekenfonds kan u eventueel andere actoren doorgeven:

Taxibus van de MIVB

TaxiBus van de MIVB is een collectieve vorm van vervoer van deur tot deur, die wordt geleverd op aanvraag en die enkel bestemd is voor mensen met een beperking.

Meer informatie:  www.taxibus.be

Brusselse taxi’s

De Brusselse taxi’s bieden eveneens voertuigen aan die geschikt zijn voor het vervoer van PMB (Personen met een Mobiele Beperking). Reserveer uw voertuig en laat aan een van deze centrales weten dat u een persoon bent met een mobiele beperking:


Parkeerkaart

De gemeente verdeelt speciale parkeerkaarten voor senioren met een beperking. Voor meer informatie,  bezoek de pagina Beperking en verlies van autonomie

Sociale Actie

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 en van 13.00 tot 15.00 met afspraak

Telefoon
02/605.12.18

E-mail
socialeactie@ukkel.brussels

Goed om te weten

Het netwerk van vrijwilligers Mobitwin verzorgt de mobiliteit van senioren van de gemeente die slechts over een laag inkomen beschikken.