LGBTQIA+-personen

Binnen de gemeente hebben alle genderidentiteiten en seksuele en romantische geaardheden hun plaats en wordt er veel belang gehecht aan respect voor LGBTQIA+-personen. Daarom worden er regelmatig sensibiliserings- en preventiecampagnes georganiseerd, om de bevolking een andere kijk op LGBTQIA+-personen te geven en stereotypen en vooroordelen over hen te ontkrachten.

Steun voor LGBTQIA+-personen

Centrum voor gezinsplanning en consultaties van Ukkel

In het centrum vindt u medische (vooral gynaecologische), sociale, psychologische en juridische hulp, begeleiding bij ongewenste zwangerschap, testen (inclusief TROD) … Het centrum is LGBTQIA+-vriendelijk

Feiten aangeven

Het is onwettig om een persoon te discrimineren, in het bijzonder omwille van zijn seksuele en romantische geaardheid, zijn genderidentiteit, genderexpressie en/ of zijn seksuele kenmerken. Als u hier het slachtoffer van bent, neem dan contact op met

Hoe klacht indienen in geval van discriminatie? 

 Raadpleeg de site jeminforme.be

Gelijkekansenbeleid en gendergelijkheid

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.22.83

E-mail
gelijkheid@ukkel.brussels

Wist u dat?

  • Sinds 2003 is het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht toegestaan.
  • Sinds 2018 maakt een wet het mogelijk om van voornaam en/of genderaanduiding M/V te veranderen, op basis van de zelfdeterminatie.

Vaak gestelde vragen

  • L staat voor Lesbienne: een vrouw die van vrouwen houdt.
  • G staat voor Gay: een man die van mannen houdt. 
  • B staat voor Biseksueel: een biseksuele persoon kan zich aangetrokken voelen tot een persoon van hetzelfde of het andere geslacht, maar niet noodzakelijk in gelijke mate. Biseksualiteit wordt vaak verward met panseksualiteit, dat is de seksuele en/ of gevoelsmatige aantrekkingskracht tot elke persoon, ongeacht zijn geslacht, gender of seksuele geaardheid.
  • T staat voor Transgender: een persoon van wie de genderidentiteit verschilt van deze die hem bij de geboorte werd toegewezen.
  • Q staat voor Queer: een Engels woord dat «vreemd», «ongewoon» betekent, en dat vaak wordt gebruikt als belediging voor homo’s, lesbiennes en transgenders. Uit ironie en om te provoceren werd het in de jaren tachtig door lesbische/ homoseksuele, biseksuele en transseksuele militanten en intellectuelen overgenomen en opgeëist. De persoon die beweert queer te zijn, wil breken met de door de maatschappij opgelegde binariteit van gender en geslacht, en wil een inclusie van interseksepersonen. 
  • I staat voor Interseks: biologische toestand van een individu waarbij primaire en/ of secundaire mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken naast elkaar bestaan.
  • A staat voor Aseksueel: een persoon die weinig of geen seksuele aantrekkingskracht of behoefte voelt en/ of het recht opeist om lief te hebben zonder vleselijk genot.
  • +: alle personen die zich vragen stellen over hun geslacht, hun gevoelsmatige of seksuele geaardheid of hun genderidentiteit alsook de bondgenoten in de LGBTQIA-zaak.