Workshops

De gemeente Ukkel organiseert regelmatig workshops om het publiek bewust te maken van klimaat- en milieukwesties: Climate Fresk, Zero Waste, composteren …

 Download de kalender van de activiteiten die in 2024 georganiseerd worden

Climate Fresk

De Climate Fresk is een leuke, educatieve workshop die is ontworpen om mensen een beter begrip te geven van de mechanismen, de omvang en de complexiteit van de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt. De workshop mobiliseert collectieve intelligentie en is toegankelijk voor iedereen. Tijdens de workshop leggen deelnemers verbanden tussen oorzaak en gevolg en krijgen ze een globale kijk op de klimaatproblematiek. Zonder mensen een schuldgevoel aan te praten en door een gedeeld begrip van de mechanismen die aan het werk zijn, betrekt de Climate Fresk mensen bij een constructieve uitwisseling. Aan het einde van de workshop zijn de deelnemers uitgerust om op hun eigen niveau actie te ondernemen. De workshops, geleid door vrijwilligers, duren van 18 tot 21 u. (behalve 21 maart) en zijn beperkt tot 24 deelnemers. Voor iedereen vanaf 18 jaar.

Wanneer, waar en hoe inschrijven?

 • Donderdag 21 maart 2024
  School Messidor ( Messidorlaan 161).
  Van 18.30 tot 21.30
  Inschrijven op de website van  Climate Fresk (in het Frans)
 • Dinsdag 23 april 2024
  Administratief Centrum van Ukkel ( Stallestraat 77 - Raadszaal/5de verdieping).
  Inschrijven op de website van  Climate Fresk (in het Frans)
 • Woensdag 29 mei 2024
  School Saint-Job ( Jean Benaetsstraat 74).
  Inschrijven op de website van  Climate Fresk (in het Frans)

Prijs?

Gratis.

Meer info?

Contact opnemen met Paul Van Osselaer :  pvomxt@gmail.com

Zero waste

Workshop schoonmaakmiddelen

Kom in 2 uur tijd leren hoe je drie belangrijke producten voor de schoonmaak van je huis maakt: wasmiddel, ontkalkingsproduct en schuurcrème. De recepten zijn eenvoudig, snel en voor iedereen binnen handbereik. Een mooie kans om chemicaliën en nutteloze verpakkingen te vermijden! We vragen de deelnemers enkel om hun eigen verpakkingen mee te brengen zodat ze hun producten mee naar huis kunnen nemen: een fles van een liter, een bokaal van 500 tot 750 ml en een bokaal van 350 tot 500 ml. Hoogstens 20 deelnemers per workshop.

Wanneer? Dinsdag 12 maart 2024 van 14 tot 16 uur of van 17.30 tot 19.30 uur.
Waar? In het Administratief Centrum van Ukkel ( Stallestraat 77 – 5e verdieping).
Prijs? Gratis.

 Om je in te schrijven voor de workshop van 14 uur
 Om je in te schrijven voor de workshop van 17.30 uur

Is de workshop volzet?  Schrijf je dan in op de wachtlijst

- Workshop voor kinderen

Na een ludieke inleiding tot de concepten en uitdagingen van zero afval en zero verspilling neem je deel aan een workshop waarin je ontdekt hoe je een tweede leven kan geven aan je te kleine of eenzame sokken door een tawashi (gerecycleerde spons) te maken. Je krijgt ook de kans om je eigen zero afval tandpasta in poedervorm te maken.

Wanneer? Zaterdag 6 april 2024 van 14 tot 17 uur en maandag 6 mei 2024 van 14 tot 17 uur.
Waar? In het Wolvendaelpark (tijdens de Eierjacht).
Kostprijs? Gratis en zonder inschrijving.

- Workshop Waste Fresk 

Zin om het afvalthema beter te begrijpen? Kom de Waste Fresk ontdekken! Maar wat is dat precies? Het is een collaboratieve tool geïnspireerd op de Climate Fresk waardoor we de impact van ons afval in vraag kunnen stellen. Dankzij deze workshop ontdek je de complexe verwerking ervan, wat het wordt en de gevolgen ervan voor ons milieu. De Waste Fresk wil ons bewust maken van de impact van onze consumptie en ons afval op onze omgeving en de oplossingen voor de afvalvermindering bespreken. Hoogstens 20 deelnemers.

Wanneer? Dinsdag 25 juni 2024 van 18 tot 20 uur.
Waar? In het Administratief Centrum van Ukkel (Stallestraat 77 – 5e verdieping).
Kostprijs? Gratis.

 Schrijf je in

Is de workshop volzet?  Schrijf je in op de wachtlijst

- Workshop cosmetica

Na een ludieke inleiding tot de concepten en uitdagingen van zero afval en zero verspilling leer je zelf drie cosmeticaproducten maken: lipbalsem, deodorant en tandpasta. De recepten zijn eenvoudig, snel en voor iedereen binnen handbereik. Een mooie kans om chemicaliën en nutteloze verpakkingen te vermijden! Hoogstens 20 deelnemers per workshop.

Wanneer? Dinsdag 13 augustus 2024 van 14 tot 16 uur en van 17.30 tot 19.30 uur.
Waar? In het Administratief Centrum van Ukkel (Stallestraat 77 – 5e verdieping).
Kostprijs? Gratis.

 Schrijf je in

Is de workshop volzet?  Schrijf je in op de wachtlijst

- Workshop ZA feest

Tijdens deze workshop probeer je gerecycleerde kerstversieringen te maken, leer je je cadeaus verpakken met de Japanse furoshiki-techniek (herbruikbare stoffen verpakkingen) en delen we zero afval geschenkideeën om je naasten blij te maken zonder overconsumptie. Hoogstens 20 deelnemers per workshop.

Wanneer? Donderdag 5 december 2024 van 14 tot 16 uur en van 17.30 tot 19.30 uur.
Waar? In het Administratief Centrum van Ukkel (Stallestraat 77 – 5e verdieping).
Kostprijs? Gratis.

 Schrijf je in

Is de workshop volzet?  Schrijf je in op de wachtlijst

Meer info?  #ZERO WASTE BELGIUM

Composteren

Ontdek composteren, een alternatief voor de oranje en groene zak! Wil je een individuele compost of een collectieve compost opstarten met je buren, op de school van je kinderen of in je bedrijf? Ken je een ruimte waar compostbakken kunnen komen? Of wil je gewoonweg leren composteren? Dan zijn deze opleidingen voor jou bestemd! Ze worden verschaft door vzw WORMS, gefinancierd door Leefmilieu Brussel en georganiseerd in samenwerking met de Milieudienst van de gemeente Ukkel.

- Vermicomposteren

Woon je in een appartement, met of zonder balkon? Heb je geen plaats om een compostvat te installeren? Wil je toch je schillen en ander organisch afval recycleren? Volg dan onze opleiding van 2 uur in onze lokalen, die volledig gewijd is aan vermicomposteren, met andere woorden het kweken van compostwormen. Deze opleiding geeft je de kennis die je nodig hebt om met je vermicomposteertechniek te beginnen of hem te verbeteren. Er is geen voorkennis nodig. Op het programma: de werkwijze, het nodige materiaal, de ecologie van de aardworm, het dagelijks beheer, tips om er zelf een te maken, observatie van verschillende modellen in werking, ontdekking van compostwormen en vragen en antwoorden.

Wanneer, waar en hoe inschrijven?

 • Dinsdag 5 maart 2024: opleiding vermicomposteren & bokashi
  GC Het Huys ( Egide Van Ophemstraat 46).
  Van 18.30 tot 21.30 uur.
   Schrijf je in
 • Dinsdag 30 april 2024: opleiding vermicomposteren
  Administratief Centrum van Ukkel ( Stallestraat 77 – raadzaal/5e verdieping).
  Van 18 tot 20 uur.
   Schrijf je in

Prijs?

Gratis.

Meer info?

 Website Wormsasbl.org
 klimaat@ukkel.brussels

Milieu

Adres
Stallestraat 77
Geopend op afspraak van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.13.58

E-mail
klimaat@ukkel.brussels