""

Conferenties

Op leren staat geen leeftijd. Of u nu een senior bent of niet, het Ukkels agentschap van interuniversitaire conferenties van de UCL-ULB laat u genieten van de kennis van erkende deskundigen in hun vakgebied, die tegelijkertijd ook bekwame sprekers zijn. Het programma loopt van de herfst tot de lente.

De interuniversitaire conferenties: openstaan voor kennis

De wereld zoals die is, kunst, geschiedenis, economie, milieu, gezondheid, ... Elk jaar wordt een nieuw programma samengesteld om uw nieuwsgierigheid te laven, ongeacht uw favoriete thema.

Het eclectisch en boeiend programma weerspiegelt de wil van de twee universiteiten om hun kennis met iedereen te delen, in een open en pluralistische geest, zowel op filosofisch als op cultureel vlak. 

De conferenties worden georganiseerd door het vrijwilligersteam Savoir plus binnen de vzw Generation + en in samenwerking met de Conseil de l’Éducation Permanente de l’Université Libre de Bruxelles (CEPULB) en de Université des Aînés de l’UCL (UDA).

Seizoen 2023-2024

Vrijdag 17 februari 2023 : comment fonctionne un virus ?

We denken alles te weten over virussen, en toch ... En dan hebben we het niet over COVID-19, de griep of de seizoensverkoudheden, die ons ze doen zien als ongewenste gasten die slechts op doortocht zijn. Wist u echter dat we allemaal drager zijn van minstens een twaalftal virussen die sluimerend of actief in ons lichaam aanwezig zijn? Sommige hardnekkige virussen veroorzaken geen ziektes, andere kunnen leiden tot ernstige chronische ziektes. Ze blijven in de weefsels bestaan ondanks de immuunrespons. Dat is het geval bij de herpesvirussen (gedragen door 70 % tot 90 % van de bevolking) of bij de verwekker van klierkoorts (de "kusjesziekte"). Door te onderzoeken hoe de virussen ontsnappen aan de immuunrespons willen we de werking van dit systeem beter begrijpen, dat ons organisme helpt om zich te beschermen tegen ziektes. Thomas Michiels, professor en onderzoeker aan het befaamde de Duve Instituut (UCLouvain), komt de werking van een virus en de nieuwe ontwikkelingen in de behandelingen tegen immuundeficiëntie en virale infecties in detail bespreken.

Prijs en toegang

  • De agenda van de conferenties kan ook worden geraadpleegd in de pagina's van het magazine G+ en de Wolvendael.
  • Het programma van de conferenties kan worden gewijzigd. Wijzigingen op het laatste moment zijn mogelijk, afhankelijk van de beschikbaarheid van sprekers.

Senioren

G+

Adres
Stallestraat 77

Telefoon
02/605.15.50

E-mail
senioren@ukkel.brussels