Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Stedenbouw / Prijs voor Hedendaagse Architectuur van Ukkel 2018

Prijs voor Hedendaagse Architectuur van Ukkel 2018

Inschrijvingen open tot 23 februari!

Sinds 2000 organiseert de gemeente Ukkel om de twee jaar een Prijs voor Hedendaagse Architectuur die telkens heel wat deelnemers aantrekt. Dit jaar vieren we de tiende editie van deze wedstrijd.

Architectuur kan niet alledaags of eentonig zijn. Het is meer dan alleen maar de geschiedenis nabootsen. Het is ook een kwestie van inspiratie en durf. Architectuur geeft vorm aan onze leefomgeving. Het is de vrucht van een zoektocht en van experimenten die onze gemeente ondersteunt, zowel voor de culturele creatie als om een beeld van ons tijdperk te geven.

De wedstrijd voor hedendaagse architectuur beloont een nieuwbouw of een renovatie, rekening houdend met de architecturale kwaliteit (inclusief de aanleg van de omgeving) en met de integratie in het straatbeeld maar ook, in een streven naar duurzame ontwikkeling, met het gebruik van hernieuwbare materialen en/of energiebronnen.

- Het inschrijvingsformulier moet ingediend worden voor 23 februari 2018, de voorstellingsborden voor 9 maart 2018 (Word-bestand / PDF-bestand)

- Reglement (PDF)

Alle deelnemers aan de wedstrijd worden opgenomen in een brochure die eraan gewijd zal worden en die op deze website zal verschijnen.

De deelnemende borden zullen tentoongesteld worden in het Cultureel Centrum van Ukkel op zaterdag 5 en zondag 6 mei 2018 en zullen veel bekijks hebben dankzij de verschillende activiteiten die in de loop van dat weekend georganiseerd worden in het kader van het Irisfeest.

Voor inlichtingen: 02/348.65.60 of aegrix@ukkel.brussels

Informatie over de vorige edities

Editie 2014

 • In de categorie nieuwbouw is de eerste prijs uitgereikt aan het bureau Vanden Eeckhoudt-Creyf architectes voor de bouw van een erg originele eengezinswoning op de Joseph Jongenlaan 40.
 • Er zijn ook twee vermeldingen uitgereikt:
  • De eerste voor een opmerkelijk goed geïntegreerde werkplaats op het binnenterrein van een huizenblok in de Haanstraat 134 door het bureau L'Escaut, de andere voor Zampone Architectuur voor de functionaliteit en de slimme inrichting van de ruimten van een nieuw kinderdagverblijf in de Horzelstraat 28. De jury heeft ook een speciale prijs uitgereikt aan een erg geslaagd en hedendaags ontwerp dat erg goed in de omgeving is geïntegreerd op de dokter Decrolylaan 12, een ontwerp van het bureau Exar Architecture;
  • Een tweede prijs is uitgereikt in de categorie renovatie aan de architecten Julie Engels en Gustave Petrus voor de respectvolle en hedendaagse renovatie van een karaktervolle woning op de Juliettelaan 5a.

De brochure met de verwezenlijkingen van 2014 downloaden (PDF)

Editie 2012

 • In de categorie "nieuwbouw" is de 1e prijs toegekend aan de volledige reconversie van een site met opslagplaatsen en garages in woningen, werkplaatsen en vrije beroepen. Deze site bevindt zich op de Alsembergsesteenweg 967-973 en is het werk van architect Antoine Galand.
 • Een eervolle vermelding is gegaan naar architect Jan De Four voor het huis dat hij ontworpen heeft in de Drie Koningenstraat 55.
 • Een tweede vermelding is gegaan naar de mooie verwezenlijking van Pierre Blondel die 34 sociale woningen heeft ontworpen voor de François Vervloetstraat.
 • In de categorie "renovatie" is de 1e prijs gegaan naar de verbouwing door architecte Yohana Lipski-Kadz van een huis in de Jean en Pierre Carsoellaan 130.
 • In deze categorie heeft de jury een Speciale Prijs toegekend aan architect Michel De Visscher voor zijn erg mooie hedendaagse ingreep in het huis in de Marie Depagestraat 28.

Editie 2010

 • In de categorie nieuwbouw, totale wederopbouw of totaalproject: Atelier d'Architecture Michel De Visscher;
 • In de categorie Uitbreiding, renovatie of verbouwing, met inbegrip van de inrichting van de tuin en de omgeving: Bureau OE7 Wissam Salim.

De brochure met de verwezenlijkingen van 2010 downloaden (PDF) 

Document acties