Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Stedenbouw / Erfgoed

Erfgoed

Erkend erfgoed …

 

Ukkel bezit talrijke gebouwen en landschappen die wettelijk beschermd zijn (« bescherming » of opname op de « beschermingslijst »).

 

De recentste architecturale verwezenlijkingen die nog niet wettelijk beschermd zijn vormen een neteliger probleem.

 

  • Zeer oude gebouwen : bijvoorbeeld, het Papenkasteel en de Molen van Nekkersgat.
  • Ook enkele werken uit het begin van de XXste eeuw, zoals het beroemde gebouw Bloemenwerf van de architect Vandevelde.
  • Halfnatuurlijke landschappen waar de natuur en de mens samengewerkt hebben om de landschappelijke kwaliteit en de biologische rijkdom te beschermen: bijvoorbeeld, de Kauwberg en de holle weg van het Crabbegat.


Iedereen is het erover eens dat deze officieel erkende waardevolle getuigenissen uit ons verleden in de best mogelijke staat bewaard moeten worden. Grote voorzichtigheid is dus geboden wanneer er aanvragen van stedenbouwkundige vergunningen onderzocht worden voor renovaties of verbouwingen op basis van de nieuwe behoeften. Het is de taak van de openbare overheden om deze verantwoordelijkheid in het algemeen belang op te nemen.

… en potentieel erfgoed


De recentste architecturale verwezenlijkingen die nog niet wettelijk beschermd zijn, vormen een neteliger probleem. chantemerleHet gaat niet over de vraag of men wel of niet van een bepaalde stijl houdt. Het gaat er daarentegen om of het de moeite waart is om enkele ervan te bewaren als representatieve werken van de creativiteit van een tijdperk. Alles beschermen gaat natuurlijk niet: de bescherming verliest haar geloofwaardigheid indien ze veralgemeend is !
Wij hebben echter nog geen afstand kunnen nemen en ons oordeel is niet beïnvloed door culturele referenties zoals voor oudere werken. Onlangs was er een acuut probleem naar aanleiding van een aanvraag tot afbraak van een interessant huis uit de jaren 60 (werk van de architect J.Dupuis) om het te vervangen door een goed architecturaal project overeenkomstig het van kracht zijnde BBP. Het College heeft pas na rijp beraad een beslissing genomen. Eerst werden er inlichtingen ingewonnen en de argumenten van de aanvrager met deze van de tegenstanders van de afbraak zo objectief mogelijk vergeleken (iedereen heeft zich kunnen uitdrukken in het kader van een zeer boeiende discussie). Drie essentiële aspecten werden in aanmerking genomen voor de stedenbouwkundige analyse van dit dossier :

  • De kenmerken van dit huis Dupuis en zijn plaats in het werk van de architect ;
  • Het nieuwe hedendaagse architecturale project dat wordt voorgesteld ;
  • En ten slotte, de verbouwingsmogelijkheden van de bestaande woning overeenkomstig de huidige comfortbehoeften.

Het College heeft uiteindelijk besloten om de aangevraagde vergunning toe te kennen. De afbraak weigeren betekende ook dat de verbouwing van het huis Dupuis overwogen moet worden: het van kracht zijnde BBP geeft inderdaad de aanvrager het recht om over een ruimere woonoppervlakte dan de bestaande woning te beschikken. Zo’n uitbreiding zou de integriteit van het oorspronkelijke werk, dat van uitstekende kwaliteit is, vast en zeker in het gedrang kunnen brengen. Op verzoek van het Schepenambt van Stedenbouw heeft het Ukkelse College ook besloten de architecturale werken te onderzoeken die in de jaren ’50 en ’60 op ons grondgebied werden opgetrokken. Het doel is om de werken die wettelijk beschermd zouden kunnen worden te registreren voordat er een aanvraag van vergunning voor ingediend zou worden. Onze wil is deze patrimoniale verantwoordelijkheid zo spoedig mogelijk en oordeelkundig op te nemen met de medewerking van alle geïnteresseerde burgers.Document acties

Lopende wegwerkzaamheden

Agenda

 

« december 2021 »
december
MaDiWoDoVrZaZo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Agenda
Schattenjachten "Totemus" 03-04-2021 - 03-04-2023 — Ukkel
De Ijsbaan 22-12-2021 - 05-01-2022 — Homère Goossensplein
Aankomende agenda-items...

 

Samen voor groene straten!

Kaart met duurzame middelen

Agenda 21

Fairtradegemeenten

Energieloket