Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Politie / DE LOKALE POLITIE

DE LOKALE POLITIE

In België worden de politiediensten sinds 2001 georganiseerd op 2 niveaus: de federale politiediensten en de lokale politiediensten.
 

Zo worden de 19 gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verspreid over zes zones.
Ukkel vormt een zone met de gemeentes Oudergem en Watermaal-Bosvoorde.

 

De zone Ukkel - Oudergem - Watermaal-Bosvoorde

De zone Ukkel - Watermaal-Bosvoorde - Oudergem telt 130.000 inwoners (Ukkel: 75.000, Oudergem: 30.000, Watermaal-Bosvoorde: 25.000).

Sociologisch gezien hangt deze zone goed samen, maar op geografische vlak is deze samenhang minder sterk. Hoewel deze drie gemeentes buren zijn, is de verbinding tussen Ukkel en de andere twee eenheden niet snel en niet gemakkelijk, gezien hiervoor bijna uitsluitend de Terhulpensesteenweg gebruikt wordt, en die weg is smal en meestal overvol. Niettemin moeten we deze situatie, die ons is opgelegd, aanvaarden en in functie daarvan werken.

De zone zal een politie-effectief van 425 leden tellen. Dit betekent: het huidig effectief van 3 gemeentelijke politiekorpsen en 76 voormalige rijkswachters.

De overgang van gemeentepolitie naar lokale politie van de zone brengt enorm veel werk met zich mee, aangezien de politieagenten van vier verschillende eenheden gefusioneerd zullen moeten worden. Het gemeentelijke vermogen dat voor de politie bestemd is moet naar het vermogen van de zone overgedragen worden, en de politie zal over het algemeen op een heel nieuwe basis georganiseerd worden.

Deze politie zal onder leiding van het Politiecollege staan dat samengesteld is uit de drie Burgemeesters van de gemeentes uit de zone. Een politieraad met 24 leden, samengesteld uit gemeenteraadsleden uit de drie gemeentes, zal i.v.m. de politiezaken de taak op zich nemen die vroeger door de gemeenteraden werd uitgevoerd.

Het budget 2002 van de zone is door de Politieraad van 4 december 2001 goedgekeurd. Het bedraagt € 28.669,981 (1.156,544,000 BEF). Dit budget wordt gedeeltelijk gedekt door een federale dotatie. De rest wordt betaald door de gemeentes zelf volgens verschillende criteria.
Voor onze zone komt de gemeente Ukkel alleen al tussen voor 58% van de gemeentelijke bijdragen.
In de huidige situatie brengt deze hervorming een belangrijke kostentoename met zich mee voor de gemeentes; voor Ukkel bedraagt deze toename bijna 100 miljoen. Toch blijft de Overheid beweren dat ze deze extra kosten zal financieren via bijkomende dotaties aan de gemeentes. We willen dit geloven, maar tot nu toe hebben we nog niets ontvangen.

De nieuwe zonechef

Het Hoofdcommissaris is Dhr DERAEMAEKER;

De werking van de nieuwe lokale politie

De lokale politie zal vooral een nabijheidspolitie moeten zijn. Ten eerste zal er in elke gemeente een bereikbare permanentie gegarandeerd moeten worden, en dit 24 uur op 24 en 365 dagen per jaar. Bovendien zal de plaatsing van gedecentraliseerde antennes in bepaalde wijken uitgeprobeerd worden.

Het bestuur van de zone zal in Ukkel gevestigd zijn. Sommige administratieve diensten zullen er gecentraliseerd zijn, maar de diensten die in rechtstreeks contact staan met de bevolking zullen in elke gemeente blijven bestaan, en dus in Ukkel voor de Ukkelaars.
Het principe van een Wijkinspecteur per 4.000 inwoners werd niet aangenomen. Er zal ook een meer zichtbare aanwezigheid van de politie nodig zijn, in het bijzonder voor de patrouilles te voet of met kleine motorvoertuigen.
De wachttijden in geval van interventies ter plaatse zullen verkort worden. Deze zijn nu soms overdreven lang; nu het effectief meer leden telt, zal deze situatie moeten verbeteren. De lokale politie zal de bevoorrechte gesprekspartner van de burgers moeten zijn om hun dagelijkse veiligheid te verzekeren.
De Ukkelse bevolking kan er zeker van zijn dat het Politiecollege, de Korpschef en alle personeelsleden van de politie hun best zullen doen om deze veiligheid te vergroten.

 

Tel Politie-Dringende zaken : 101
Lopende zaken : 02/348.66.11

Document acties

Lopende wegwerkzaamheden

Agenda

 

« november 2021 »
november
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Agenda
Schattenjachten "Totemus" 03-04-2021 - 03-04-2023 — Ukkel
De Ijsbaan 22-12-2021 - 05-01-2022 — Homère Goossensplein
Aankomende agenda-items...

 

Samen voor groene straten!

Kaart met duurzame middelen

Agenda 21

Fairtradegemeenten

Energieloket