Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Milieu / Mobiliteit / Fietsroutes

Fietsroutes

Vraag aan de Ukkelse fietsers: bent u eerder haas, schildpad of jonge wolf? Deze dierlijke gezegden komen uit Zwitserland.

image_velo.jpgEen "haas" is een ervaren fietser die de fiets heeft gekozen voor zijn dagelijkse verplaatsingen in het stedelijk milieu; hij is getraind en heeft geen angst meer van het autoverkeer, zijn rijgedrag is precies, snel en doeltreffend.

De "schildpad" heeft een ander doel: de fiets gebruiken voor het plezier en om dingen te ontdekken, zonder zich te moeten haasten… wat de capaciteit van topsnelheden voor de gelegenheid niet uitsluit! De fiets is meer een hobby.

Een "jonge wolf" is, zoals u wellicht al vermoedt, iemand die leert fietsen. Zijn rijgedrag is onzeker, zelfs onvoorzichtig ; hij moet omringd en gerustgesteld worden. Het gaat meestal om jongeren, maar men kan op elke leeftijd met de fiets leren rijden.

De behoeften van de ene verschilt van de anderen. Daarom moet de ontwikkeling van een fietsgemeente verschillende soorten initiatieven bevatten ; onder andere "fietsroutes".

Een "fietsroute" is geen "fietspad". Het is een inrichting van het wegennet (van het lichte type: grondmarkeringen en verkeerstekens) met een zo klein mogelijk potentiële gevaar voor de fietsers. De dagelijkse fietsers kunnen op die manier de grote verkeersassen vol auto's en vervuiling vermijden. Deze routes hebben twee voordelen: de lage kostprijs en hun continuïteit (kruispunten inbegrepen).

De fietsroutes beantwoorden eerst en vooral aan de vraag van de "hazen". De fietsers die gehaast zijn kunnen hun dagelijkse verplaatsingen in goede omstandigheden doen. Ze zijn ook nuttig voor de schildpadden en zelfs voor de jonge wolven (op voorwaarde dat ze het voorzichtig uitproberen).

De Brusselse regering heeft besloten om gewestelijke fietsroutes aan te leggen om de hoeveelheid van wagenverkeer in het stadscentrum te verminderen. De route noord-zuid nr. 1 door Ukkel is op het goede pad en is bijna afgewerkt; er ontbreekt enkel nog de aanleg van een fietsweg (en voetgangersweg) die de St-Jobsesteenweg verbindt met de brug van St-Job.

De aanleg van gemeentelijke fietsroutes wordt op dit moment.

De eerste doelstelling is de toegang tot de Ukkelse scholen veiliger maken voor jongeren die met de fiets komen. In het kader van de " Dag in de stad zonder mijn wagen " van 22 september laatstleden, werden enkele mogelijke routes uitgeprobeerd door diegenen die deelgenomen hebben aan de fietswandeling die door Pro Vélo omkaderd werd.

Document acties