Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Europese aangelegenheden

Europese aangelegenheden

Schepen: Perrine Ledan
Wolvendaellaan 6
Tel.: 02/348.67.87 - Fax: 02/375.05.90
affaireseuropeennes@uccle.brussels

Onze steden en gemeentes krijgen vandaag meer dan ooit te maken met uitwisselingen en samenwerkingen op Europees vlak. Onze Europese identiteit moet gepromoot en opgewaardeerd worden. We zullen daarom de Europese dimensie van onze gemeente versterken: ontwikkeling van een cultureel aanbod ten bate van de Europese nationaliteiten binnen onze bevolking, inschrijving van de gemeente in het netwerk van Europese steden, Europese samenwerkingen bij alle gemeentelijke bevoegdheden, promotie van Europese waarden en burgerschap bij de bevolking, in het bijzonder jongeren, versterking van de banden met de Ukkelse Europese gemeenschap, … Dat zijn onze prioriteiten voor de komende zes jaar. Er zal een medewerker aangesteld worden die op zoek zal gaan naar subsidies, evenementen zal organiseren en projecten/samenwerkingen zal opzetten.

1.      Opwaardering van burgerschap en Europese waarden

De Europese identiteit moet gepromoot worden, in het bijzonder bij de jongsten. De gemeente zal daarom educatieve projecten rond burgerschap ontwikkelen in Ukkelse scholen en jeugdbewegingen en een actieve bijdrage leveren: terbeschikkingstelling van pedagogisch materiaal (opgesteld door de Europese instellingen), oproep tot de EU-burgers die in Ukkel wonen om een bijdrage te leveren, promotie van het aanbod van het Europese parlement bij scholen en burgers van de gemeente.

Daarnaast verbindt de gemeente zich tot het volgende: 1) meer informatie over Europese verkiezingen en belangrijke gebeurtenissen van de Europese instellingen (Dag van Europa), organiseren van evenementen die de band tussen de burger en de gemeente met de EU onder de aandacht brengen (conferenties, tentoonstellingen, feestelijkheden); 2) promotie van Europese burgerplatformen en hun campagnes bij de Ukkelse burgers; 3) Europees burgerschap een bijzondere plaats geven in de communicatie van de gemeente, incl. in de Wolvendael in overleg met het kabinet van de burgemeester; 4) creatie van een prijs Europese Ereburger om de inzet van een Europese burger te belonen (verenigingsleven, economische, culturele, … activiteiten).

2.      Ukkel, Europese gemeente

Ukkel gaat momenteel nog onvoldoende mee in de dynamiek van de Europese steden en de overgang. De bestaande netwerken bieden nochtans de nodige kansen rond innovatie en uitwisseling aan. In het kader van deze mandatuur verbinden we ons daarom tot het volgende: 1) toetreding van de gemeente tot de netwerken van steden zoals Urbact, Polis, Eurocities, Like Culture, Villes numériques; 2) samenwerking met Europese steden en organisaties rond structurele projecten (o.m. in de domeinen mobiliteit en milieu); 3) samenwerking met Ukkelse openbare culturele en sociale partners (culturele centra, bibliliotheken, academiën) en Europese culturele organisaties en het Ukkelse verenigingsleven aanmoedigen deel te nemen aan Europese projecten en netwerken; 4) grotere deelname aan Europese culturele evenementen (Dag van het Patrimonium, Rendez-vous des jardins,…).

- Jonger dan 35 jaar?

Ontdek het aanbod van de EU voor de jongsten:

https://europa.eu/euandme/frontpage_nl

- Heeft u een school?

U kan gratis pedagogisch materiaal krijgen via:

https://ec.europa.eu/belgium/education/publications_nl

U kan ook Europa ontdekken door een beroep te doen op de ambtenaren van de Commissie en het Parlement die als ambassadeur voor één dag de kinderen op een didactische wijze zullen informeren over de werking van de Europese instellingen:

https://ec.europa.eu/belgium/education/back-to-school_nl

- Wil u de Europese Commissie bezoeken? Geen probleem. Voor groepsbezoeken aan de Europese Commissie (vanaf 15 personen): COMM-REP-BRU-PRESENTATION@ec.europa.eu

Europese_anngelegenhedenEuropese_anngelegenheden

Document acties

Lopende wegwerkzaamheden

Agenda

 

« december 2021 »
december
MaDiWoDoVrZaZo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Agenda
Schattenjachten "Totemus" 03-04-2021 - 03-04-2023 — Ukkel
De Ijsbaan 22-12-2021 - 05-01-2022 — Homère Goossensplein
Aankomende agenda-items...

 

Samen voor groene straten!

Kaart met duurzame middelen

Agenda 21

Fairtradegemeenten

Energieloket