Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Cultuur / Culturele Agenda - December 2021

Culturele Agenda - December 2021

Tentoonstelling van Alain Godefroid in het CCU

Van 24 november tot 29 december 2021
Au pays de la ligne claire, van Alain Godefroid 

Geboren in Luik in 1949, verklaart Alain Godefroid dat hij de natuurlijke zoon is van Castafiore en kapitein Haddock. Autodidact, zijn vingers hebben altijd in het potlood geknepen. Zijn artistieke weg heeft altijd de duidelijke lijn van de meesters van het stripverhaal gevolgd, terwijl hij zich veel vrijheid veroorloofde om nooit in een genre gevangen te zitten. Abstract of op het scherp van de snede, het maakt hem niet uit wat het onderwerp van zijn schilderijen is, zolang zijn penselen maar spontaan zijn en vertellen over onze kans om vrij en levend te zijn. Van zijn vele reizen brengt hij opnieuw uitgevonden beelden van onze planeet mee.

 

Praktische info :

Wanneer? Van 26 november tot 29 december 2021
Waar: In het Cultureel Centrum van Ukkel, Rodestraat 47
Open van dinsdag tot vrijdag van 12u tot 18u en op zaterdag van 14u tot 18u.
Vernissage op donderdag 25 november van 18u tot 20u.
Meer info over de kunstenaar : www.alaingodefroid.book.fr

Kunst in de publieke ruimte: de werken van  Alessandro Filippini aan het Charles Lagrangeplein en  het Guido van Arezzoplein

Tot eind april 
De kunstwerken van de kunstenaar Alessandro Filippini staan tentoongesteld in de openbare ruimte.

Het werk van deze kunstenaar is evenzeer ontwikkeld rond techniciteit (vernuftige legeringen maken de ophanging van zijn werken mogelijk) als rond de overdracht van optimistische symbolische boodschappen die met eenvoud uitnodigen tot zachtheid en mijmering.

Gedurende enkele maanden worden twee beelden van roestvrij staal, getiteld "Notre vie" en "Rêver" geïnstalleerd in de wijk van het Observatorium op het Charles Lagrangeplein, evenals vier beelden, getiteld "Le plus beau reste à venir", "Rêver dans les bras du vent", "Tourner le dos à l’infini" en "Un peu de toujours" op het Guy d'Arezzoplein.

Praktische info :

Wanneer? Tot 30 april 2022
Waar: Charles Lagrange-plein en het Guido van Arezzo-plein
Inauguratie op zaterdag 27/11 om 12u aan het Guido van Arezzoplein, in aanwezigheid van de Kunstenaar.
Inauguratie op zondag 28/11 om 12u aan het Charles Lagrangeplein, 
in aanwezigheid van de Kunstenaar.

Meer info over de kunstenaar: www.alessandrofilippini.com

Kerstsfeer in het Hof ten Hove

Op 18 en 19 december van 10u tot 19u

Een kerstmark van ambachtslieden, kunstenaars en solidariteitsverenigingen is terug in het Hof ten Hove. Dit is een gelegenheid om dubbel te genieten van talenten van hier en elders. In een gezellige en feestelijke sfeer staan op deze duurzame en solidaire markt de plaatselijke productie en ambachten (keramiek, kaarsen, kleding, enz.) centraal. Een naaiatelier, activiteiten voor kinderen en een kleine bar maken deel uit van het evenement.Praktische info:

Wanneer? Zaterdag 18 en zondag 19 december
Openingsuren: Van 10u tot 19u
Waar: Het Hof ten Hove - De Frélaan, 44
Wens je graag deel uit te maken van de markt? Contacteer lafermerose.asbl@gmail.com 

't Licht Zien : Verlicht onze gemeente !

Dinsdag 21 december, van 17u tot 22u
Transformeer jouw raam tot en lichtpunt en neem deel aan de verlichting van de volledige gemeente! 

Een camionette en de kunstenaars van Patrimoine à Roulettes dwalen de Brusselse gemeentes af en stellen creatieve ateliers voor om 'lichtspektakels' te maken. Je kan hiermee aan de slag voor je eigen ramen of - indien je dat wenst - hangen we jouw werk op aan de ramen van het gemeentehuis op het Jean Vander Elstplein.  

Praktische info over de gratis ateliers in Ukkel :

Woensdag 01/12 van 14u tot 16u
Gelaarsde Katplein (Le PAS en de Homborchbibliotheek),
Zaterdag 04/12 van 10u30 tot 12u30
Egide Van Ophemstraat, 46 (GC Het Huys) 
Zaterdag 04/12 van 14u tot 16u
Waterloosesteenweg, 935 (Le Phare) 

Praktische info 

Wanneer? 21 december van 17u tot 22u 
Waar? In de bibliotheken, GC Het Huys en het Gemeentehuis
En, hopelijk aan jouw raam! 
Meer info over het project : www.tlichtzien.be

Europalia Trains and tracks in de bibliotheken

Tot 15 mei 2022

Le train, c’est le thème de cette édition dont se sont emparé les bibliothèques. Trains magiques ou mythiques, humanisés ou conduisant vers l'enfer, les trains nous ont amenés à nous interroger sur la condition humaine. A travers des analyses de films, des animations, une rencontre d'auteurs ou encore des soirées jeux, venez découvrir leur histoire dans les bibliothèques publiques d'Uccle.


Vendredi 3 décembre à 18h
Voyage littéraire ferroviaire palpitant, rythmé par les noms d’auteurs de tous horizons. Rencontres inattendues, souvenir d’un baiser échangé sur un quai de gare, voyages lointains ou navettes quotidiennes,...Laissez-vous bercer par les mots des poètes le long des stations de la vie.

Terugblik op de poëzieavond en winnaars van de poëziewedstrijd

Maandag 15 november eindigde het project "Poëzie in Ukkel" in het Cultureel Centrum. Daar werd een poëtische en muzikale avond georganiseerd waarop we Laurence Vieille en Vincent Granger mochten ontvangen samen met Aliette Gritz en Les Midis de la Poésie. De slammer Marie Darah, net kampioen van België geworden en de dichteres Bwanga Pilipili waren eveneens van de partij en schreven eigen teksten voor het project.

De eerste poëziewedstrijd van de gemeente was een groot succes. Bedankt aan alle deelnemers en de leden van de jury. De talentvolle winnaars waren aanwezig en ontvingen hun prijs. Een grote bravo aan Claire de Borggraef, Pascal Dissart, Julie Boitte en Elisabeth Loos (prix du jury) voor hun mooie teksten ! Pascal Dissart kon een dubbele prijs in ontvangst slepen want zijn tekst werd eveneens verkozen door het publiek (publieksprijs)!

Ook aan het publiek nog een grote dankjewel voor de stemmen: 291 in totaal! En voor jullie aanwezigheid en het enthousiasme dat jullie met ons deelden tijdens het project!

Nog eenkele bedankingen aan Oxfam Bookshop, de bibliotheken, de artiesten van de Poëtheek, de Homborchschool, de Verrewinkelschool en les Eglantiers, aan vzw Le Pas, de senioren van het Neckersgatdomein, aan het Cultureel Centrum van Ukkel, aan Nadine Blanchart en uiteraard ook aan Les Midis de la poésie, aan alle dichters en deelnemers en iedereen die op de een of andere manier heeft bijgedragen aan dit project!

>>> Bekijk hier de foto's van de avond

 

 


 

 

 

Document acties