Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Milieu / Biodiversiteit / Ratten in de gemeente

Ratten in de gemeente

Soms vestigen ratten zich op een plaats waar dat voor overlast zorgt.

Zoals alle wilde dieren hebben ratten nochtans water, voedsel en een schuilplaats nodig... Het is dus mogelijk ze te verjagen!

De beste manier om te voorkomen dat ze ergens een nest bouwen, bestaat erin geen vuilniszakken en voedselresten te laten rondslingeren en ervoor te zorgen dat ratten het zich niet comfortabel kunnen maken.

Enkele nuttige preventietips:

Voedsel- Bewaar voedsel zo vaak mogelijk in volledig afgesloten dozen of glaswerk. Gooi voedselresten niet weg in het toilet of in de spoelbak. De bruine rat leeft in de riolen. Voedsel dat via de riolen wordt afgevoerd, is voor hem een voedingsbron.

Vuilnis- Laat uw afval niet rondslingeren en gooi het direct in vuilnisbakken met een deksel. Plastic zakken kunnen ze te gemakelijk kapotscheuren met hun tanden.

Huisdieren- Steek het voer van uw huisdieren 's avonds weg. Dat is immers een aantrekkelijke voedingsbron voor de rat...

Bewaar het voer voor huisdieren in gesloten dozen en laat het niet gewoon achter op de grond in zakjes of in kartonnen dozen. Als u vogels zaadjes voert, denk er dan aan dat ratten daar ook op afkomen!

Rommel- Een goed opgeruimd en verzorgd huis en tuin bieden veel minder verstopplekjes voor ratten.

Compost- De composthoop achteraan de tuin met fruit- en groenteafval en ander groenafval is een goudmijn voor ratten. Warmte en voedsel naar hartelust! Als u een composthoop hebt, wees dan voorzichtig. Leg een metalen rooster tussen de bodem en de onderkant van de bak en zorg ervoor dat er geen gaten in zitten. Gooi ook geen vlees, beenderen, vet, vis of andere voedselresten in het compost.

Bio tips en trucjes

Er is ook een "natuurlijkere" manier: ratten houden niet van de geur van terpentijn, van Cayennepeper, van etherische oliën zoals eucalyptus of pepermunt, kamille en munt. Deze geuren verjagen ratten. Plant dus gerust de laatste twee en verspreid de eerste vier (op bolletjes katoen voor de etherische oliën bijvoorbeeld)...

        

U kunt zelf een mix maken die ratten verjaagd op basis van etherische olie van eucalyptus en alcohol van 90°:

1.         Giet 15 ml alcohol in een doseerflacon.

2.         Voeg 5 ml etherische olie van eucalyptus toe.

3.         Giet dit mengsel in een verstuiver. Goed schudden.

4.         Verstuif op de plaatsen waar de knaagdieren langskomen.

Wij hopen dat deze kleine tips en trucjes u kunnen helpen om deze ongewenste bezoekers te verjagen.

Document acties