Facebook

Toegangsplan

Toegangsplan

Contacteer de gemeentediensten

Elektronisch loket

Fixmyuccle

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Nieuws / Gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Zoals tijdens de vorige verkiezingen zullen de Ukkelaars op zondag 14 oktober 2018 elektronisch kunnen stemmen en dankzij nieuwe stemmachines.

Hoe elektronisch stemmen ?

Om zijn stem uit te brengen, steekt de kiezer eerst de chipkaart in de stemcomputer en kiest vervolgens de begeleidende taal met zijn vinger; hij moet deze keuze bevestigen. Deze keuze is, na bevestiging ervan, definitief voor alle stemverrichtingen. Het volgnummer en de naam of het letterwoord of logo van alle kandidatenlijsten verschijnen op het scherm.

De kiezer wijst op het aanraakscherm de lijst van zijn keuze aan of het vak “blanco stem”. Hij bevestigt zijn keuze.

Nadat de kiezer een lijst heeft aangeduid, verschijnen voor die lijst op het beeldscherm het volgnummer, de lijstnaam of het letterwoord of logo alsook de namen en voornamen van de kandidaten.

De kiezer brengt zijn stem uit door het aanraakscherm aan te raken:
1. op het stemvak bovenaan de lijst;

of

2. op het stemvak met de naam van een kandidaat of meerdere kandidaten.

Nadat de kiezer zijn stem heeft uitgebracht, wordt hij verzocht die te bevestigen. Zolang de stem niet is bevestigd, kan de kiezer terugkeren naar het scherm waar de keuze wordt gemaakt tussen de lijsten of de blanco stem.

Wanneer de kiezer zijn stem heeft bevestigd, drukt de stemcomputer een papieren stembiljet af waarop de uitgebrachte stem in tekstuele vorm en in een tweedimensionale barcode is afgedrukt. De kiezer neemt het stembiljet en de chipkaart. De kiezer kan zijn stem op het stembiljet visueel controleren en vouwt daarna het biljet in twee delen met de bedrukte zijde naar binnen om het stemgeheim te bewaren. Noch op de stemcomputer, noch op de chipkaart, worden gegevens over de stem bewaard. De kiezer heeft bovendien de mogelijkheid de inhoud van de barcode op het stembiljet te visualiseren door zich te begeven naar het stemhokje met daarin de voormelde scanner voor de visualisatie.

De kiezer verlaat vervolgens het stemhokje en begeeft zich naar de stembus met zijn chipkaart en zijn in twee geplooid stembiljet in de hand.

De kiezers plaatst zich voor de stembus, overhandigt de chipkaart aan de voorzitter van het stembureau of aan de door hem hiervoor aangewezen bijzitter, scant de barcode van het stembiljet en steekt het, na bevestiging dat het goed gescand is, in de stembus.

Indien een andere persoon zijn stembiljet aan het scannen is aan de elektronische stembus, moet de kiezer wachten in de daartoe bestemde wachtzone die zich minstens op één meter van de stembus bevindt en in elk stembureau dient te worden ingericht.

De kiezer krijgt vervolgens zijn identiteitskaart terug, alsook zijn afgestempelde oproepingsbrief en verlaat onmiddellijk het stembureau.

Een gratis pendeldienst tussen de Sint-Jobsesteenweg en de gemeenteschool (Jean Benaetsstraat, 74)  zal ingericht worden voor de kiezers van deze wijk.

Document acties

Lopende wegwerkzaamheden

Agenda

 

« oktober 2018 »
oktober
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

 

Kaart met duurzame middelen

Agenda 21

Fairtradegemeenten

Energieloket