Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

Wolvendael 671

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Werken / Brochure10

Brochure10

 

Lichtplan van de Gemeente Ukkel

 

De pleinen

 

Het gemeentehuis

huisMomenteel werd de verlichting van het Jean Vander Elstplein nog niet in haar totaliteit bestudeerd. Wij stellen een scenografische verlichting voor die zich toespitst op de verlichtingsprincipes uit het theater (voorplan, brandpunt, achterplan).

Op het voorplan: - de verlichting van de bomen langs de square met projectoren die in de kap van de bestaande toestellen ingewerkt is, de verlichting van het waterbekken en enkele gerichte lichtpunten in het struikgewas rondom de square. De openbare verlichting zal een warme kleurtint (geel) behouden. De verlichting van het gebladerte van de bomen gebeurt via een lamp met een witte kleur om een contrast te creëren met de omgevingsverlichting en de kleur van het gebladerte te benadrukken.

In het brandpunt: - aangezien de verlichting van het gemeentehuis al gedeeltelijk uitgevoerd werd, stellen we voor om de projectoren anders te richten zodat de struiken die voor de verlichtingstoestellen geplaatst werden geen schaduw op de gevel kunnen vormen.

Op het achterplan: - de verlichting van de zijkanten van het gemeentehuis samen met de verlichting van de vegetatie. De omsluiting van het plein gebeurt via de openbare verlichting die zo een scenografische rol kan spelen.

 

 

Het Sint-Pietersvoorplein 

parvisEr is voldoende openbare verlichting aanwezig en door haar geelachtige lampen wordt er een warme sfeer gecreëerd. Bij de verlichting van de kerk zelf kan een scenografische verlichting voorzien worden. Via projectoren in de verlichtingstoestellen of in de grond wordt voorgesteld om de twee bomenrijen rondom de kerk te beklemtonen. Er kan ook een ander concept in overweging genomen worden: de nadruk leggen op de kerkramen door middel van binnenverlichting. Het voordeel hiervan is dat vandalismeproblemen voorkomen kunnen worden. De klokkentoren kan verlicht worden om zo een signaal en een aanknopingspunt te creëren met uitzicht op en zichtbaar vanaf het gemeentehuis.

 

Het Arezzoplein

Dit plein met vierkante vorm, dat aan de buitenkant gekoppeld is aan een square met ronde vorm, is momenteel zwak verlicht. De weg blijft somber ook al werden er nieuwe verlichtingstoestellen in oude stijl geplaatst. Om dit probleem te verhelpen moet enkel de lampuitrusting vervangen worden door een groter vermogen. Met een scenografische verlichting kunnen de enkele bomen verlicht worden.Het Sint-Jobsplein

centrumDe verlichting van het plein werd onlangs gerealiseerd met behoud van een warme sfeer in een geel-oranje kleurtint. Vanop dit plein valt vooral de Sint-Jobskerk op. Dit effect wordt bereikt door middel van projectoren die ofwel op de gevel, ofwel op een paal geplaatst werden. Enkel de westelijke gevel van het gebouw wordt beklemtoond. Toch speelt de huidige verlichting niet in het voordeel van de architectuur van het bouwwerk.

We stellen voor om de verlichting ervan te versterken. De klokkentoren, die van binnenuit toegankelijk is, kan verlicht worden en in de kerk zelf kan ook verlichting geplaatst worden die gericht is op de ramen. De andere gevels worden weinig of niet verlicht. De oostelijke gevel is niet verlicht en is vanuit de Hamstraat bij valnacht bijna niet te zien. Een scenografische verlichting van de verschillende gevels met een kleiner lichtniveau dan de gevelverlichting kan overwogen worden, aangezien het aan deze straat een belangrijk perspectief zou bieden vanuit scenografisch oogpunt.

Document acties