Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Werken / 19 september 2010: autoloze zondag

19 september 2010: autoloze zondag

Weldra hebben we nog een autoloze zondag in de negentien gemeenten!

Zoals elk jaar mogen motorvoertuigen (ook voertuigen op elektriciteit of LPG) niet rijden tussen 9 uur en 19 uur in Ukkel en in alle gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, behalve op enkele wegen die omwille van hun aard of hun plaatselijke bestemming geen deel uitmaken van de “comfortzone”.

Mogen wel rijden op 19 september: openbaarvervoerbedrijven, taxi’s,autoloos.jpg hulpvoertuigen, voertuigen van openbaar nut; autobussen; personen met beperkte mobiliteit – het diplomatiek korps – die de speciale gehandicaptenparkeerkaart zullen moeten tonen – en mensen die omwille van hun werk een toelating hebben verkregen van het gemeentebestuur en die toelating duidelijk zichtbaar achter hun voorruit hebben geplaatst.

Verplaatsingen zullen nooit aan meer dan 30 km/u mogen gebeuren, behalve voor prioritaire voertuigen. In woonwijken bedraagt de maximumsnelheid 20 km/u. Nog meer dan op andere dagen zal de straat op die dag van iedereen zijn.

Om de veiligheid van iedereen te garanderen, is het belangrijk het verkeersreglement na te leven. Er zullen politie­patrouilles zijn om deze maatregelen te controleren en elke overtreder zal bestraft worden zoals voorzien in de wet.

Bent u te voet?

Gebruik de trottoirs, behalve in straten die volledig voor het verkeer gesloten zijn voor feestelijke activiteiten.

U wilt skeeleren of skateboarden en u bent jonger dan 16 jaar?

Rijd op het trottoir! Wie ouder dan 16 is, mag op het fietspad rijden of, als er geen is, aan de rechterkant van de rijweg.

U bent een fietser?

Respecteer de rijrichting, de voorrang van rechts, de verkeerslichten. Stop aan zebrapaden en blijf op uw plaats op de weg! Wie jonger is dan 9 jaar mag op het trottoir rijden, maar wel altijd opletten voor voetgangers!

U hebt een bromfiets?

Zonder toelating mag u op 19 september ook niet rijden. Vergeet niet uw aanvraag op tijd in te dienen. Vermeld het chassisnummer.

Voor 9 uur, en na 19 uur?

Wij vragen alle weggebruikers de situatie te respecteren in straten die al voor 9 uur gesloten zijn om bepaalde activiteiten te kunnen installeren. Wees ook extra voorzichtig na 19 uur, om iedereen de tijd te geven zich weer aan het autoverkeer aan te passen.

Openbaar vervoer

Zoals elk jaar wil de MIVB meewerken aan een stad die kan herademen: de diensten van de MIVB zijn gratis en het zondagaanbod wordt op de hoogte van de zaterdag gebracht. De lijnen die het meest succes hebben zullen nog meer versterkt worden.

Voor mensen die van buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komen: waar parkeren?

Parking C (11000 places)  zal vanaf 8u30 open zijn, en er zullen wegwijzers naar staan. De MIVB organiseert gratis een pendeldienst naar het dichtstbijzijnde metrostation. In Ukkel zal de Stalleparking (Ring afrit 18) ook open zijn.

Toelatingen

Aanvragen kunnen ingediend worden bij Schepen Marc Cools, Schepen van Mobiliteit, schriftelijk naar Auguste Dansestraat 25 (dienst Mobiliteit) of per fax naar 02/348.65.44 of per e-mail naar autolozedag@ukkel.be.

Bijkomende informatie kan vanaf 1 september verkregen worden op 02/348.66.95 of 96.

Hieronder vindt u het formulier om een toelating aan te vragen. Wie dat wenst kan de aanvraag ook ter plaatse doen bij de dienst Mobiliteit, Auguste Dansestraat 25 (2e verdieping). Het is ook daar dat de toelatingen opgehaald kunnen worden. Toelatingen worden niet per post verstuurd. De permanentie zal open zijn van maandag 6 september tot en met donderdag 16 september van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16u30. U kan ook op twee avonden komen: op dinsdag 14 en donderdag 16 september van 17 tot 19 uur. Aanvragen moeten steeds vergezeld zijn van een bewijsstuk.

In geval van overmacht door een noodsituatie kunnen politieagenten die in de comfortzone patrouilleren uitzonderlijk de dag zelf een toelating uitschrijven.

U kan meer informatie vinden op de website www.autolozezondag.irisnet.be.

Document acties