Facebook

Toegangsplan

Toegangsplan

Contacteer de gemeentediensten

Elektronisch loket

Fixmyuccle

U bent hier: Home / Bestuur / Milieu / Biodiversiteit / Katten in de gemeente

Katten in de gemeente

Katten als huisdier

Wij willen u eraan herinneren dat het verboden is dieren vrij te laten rondlopen, en dat huisdiereigenaars (of personen die er toezicht over houden, zelfs nu en dan) verplicht zijn ervoor te zorgen dat deze dieren:

 • het publiek op geen enkele manier storen;
 • geen planten of voorwerpen uit de openbare ruimte beschadigen;
 • de dieren van anderen niet schaden;

en dit ingevolge het Algemeen Politiereglement van onze gemeente (art.95 & art. 97). Wie dit reglement overtreedt, riskeert een administratieve boete die tot € 250 kan oplopen.

Om een oplossing te vinden die iedereen tevreden stelt, verzoeken wij u om uw huisdieren binnenshuis te houden, of ze te laten steriliseren indien u ze buiten laat rondlopen. Wij vragen u ook om ze van een herkenningsteken te voorzien (tatoeage, elektronische chip) zodat uw kat niet als zwerfkat zou worden beschouwd.

Wij rekenen op u om goed voor uw huiskatten te zorgen en om ze niet achter te laten. Hoewel vaak anders wordt gedacht, is het meestal heel moeilijk voor een -zelfs erg pientere- kat, om van een leven binnenshuis over te gaan tot een zwervend bestaan.

Zwerfkatten

1 kat, 2 katten, 72 katten,... De meeste verenigingen die zich bezighouden met het steriliseren van katten gaan uit van volgende statistiek: één paar kan tot twaalf katjes per jaar produceren, dus zes paar. Als deze zes koppels die het eerste jaar geboren zijn, op hun beurt paren, geeft dit na twee jaar 72 katten. Op vijf jaar kan de kattenbevolking zo met 15.552 eenheden groeien als er niets wordt gedaan om ze te steriliseren. Sterilisatie blijkt dus het beste antwoord op de exponentiële groei van het aantal zwerfkatten.

Wist u bovendien dat, indien u in uw buurt zwerfkatten opmerkt -geen huiskatten die vrij rondlopen, uw gemeente de vzw "Vrije Katten" (02/736.80.58.) steunt? Deze vereniging brengt, op eenvoudige telefonische aanvraag, kooien om de katten te vangen (en eventueel hulp bij het vangen) en laat dierenartsen tot hun sterilisatie overgaan. Na de herstelperiode wordt de geopereerde kat weer losgelaten waar hij gevangen werd. Deze vereniging vraagt €7 voor de administratieve kosten en €30 waarborg voor de kooi.

 

Met de steun van Leefmilieu Brussel

Logo Leefmilieu Brussellogo duurzame stad

Document acties

Opgelet !

 • Ingevolge een breuk in een Vivaqua-leiding is de Sint-Jobsesteenweg (tussen de Groelstveldlaan en de Engelandstraat) afgesloten voor het verkeer, en dit gedurende de gehele herstellingswerken. Er zijn omleidingen voorzien.
 • Werken VIVAQUA:

  In het kader van de aanleg van het stormbekken aan de Sint-Jobsesteenweg zal het verkeer van 26 februari tot 15 april 2018 in beide richtingen onderbroken zijn tussen de de Wansijnstraat en het Sint-Jobsplein. De handelszaken blijven toegankelijk tijdens de volledige duur van de werken.

 • Het omleidingsplan van het verkeer
 • Het omleidingsplan van buslijnen 43 en 60

   

Lopende wegwerkzaamheden

Agenda

 

« maart 2018 »
maart
MaDiWoDoVrZaZo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Agenda
Eierjacht 31-03-2018 15:00 - 18:00 — Wolvendaelpark
ACQU vzw : Fotowedstrijd 2018 en tentoonstelling 07-06-2018 - 20-06-2018 — Dekenij-Kunstenhuis Ukkel - 102 Dekenijstraat
Aankomende agenda-items...

 

Kaart met duurzame middelen

Agenda 21

Energieloket