Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Internationale solidariteit / Dagen van Internationale Solidariteit

Dagen van Internationale Solidariteit

Om onze koloniaal verleden en de uitdagingen van migratie beter te begrijpen

Deze tweede editie van de Dagen van internationale solidariteit heeft als doel om de leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs, maar ook het brede publiek kennis te laten maken met de Ukkelse en Brusselse lokale actoren die werkzaam zijn in het domein van internationale samenwerking en solidariteit, alsook met de projecten van gedecentraliseerde samenwerking van de gemeente Ukkel.

Deze editie is ook de gelegenheid om ons vragen te stellen en de burgers te sensibiliseren rond de uitdagingen die de laatste maanden in het nieuws komen, zoals kolonisatie, de plaats van de koloniale herinnering in de openbare ruimte en migratiestromen. Daarom stellen deze dagen van internationale solidariteit een programma met diverse culturele en educatieve activiteiten voor rond het thema “Dekolonisatie en migratie”.

Het programma

Vrijdag 23 oktober 2020

- 10 - 18 uur: infostands van verenigingen en samenwerkingsprojecten van de gemeente Ukkel. Vrije toegang.

- 10 - 18 uur: tentoonstelling "Notre Congo/Onze Congo" van de ngo CEC. Vrije toegang.

- 10 - 17 uur: animaties voor scholen en bezoek aan de tentoonstelling "Notre Congo/Onze Congo". Info en inschrijven (verplicht): internationalesolidariteit@ukkel.brussels

- 18 uur: officiële opening van de tentoonstelling, voorstelling van de winnaars van de projectoproep Internationale Solidariteit 2020, gevolgd door een drink. Vrije toegang.

- 19.30 uur: dans- en poppenkastshow en meertalige liedjes "Who we are" van het gezelschap Transe-en-danse rond de uitdagingen van migratie. Vanaf 10 jaar. Prijs: € 6 (gratis jonger dan 26 jaar). Inschrijven (verplicht): www.ccu.be – 02/374.64.84 - Kaartverkoop van het Cultureel Centrum van Ukkel (van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 18 uur en zaterdag van 14 tot 18 uur).

Zaterdag 24 oktober 2020

- 10 - 18 uur: tentoonstelling "Notre Congo/Onze Congo" van de ngo CEC. Vrije toegang.

- 14 - 18 uur: infostands van verenigingen en samenwerkingsprojecten van de gemeente Ukkel en beurs van fair trade en ambachten uit het Zuiden. Vrije toegang.

- 14.30 en 16.30 uur: geleid bezoek aan de tentoonstelling "Notre Congo/Onze Congo" door de ngo CEC. Inschrijven (verplicht): internationalesolidariteit@ukkel.brussels - 02/348.67.87

- 18 - 19 uur: vertoning van de film "Caoutchouc rouge, rouge coltan" van Jean-Pierre Griez. Inschrijven (verplicht): www.ccu.be - 02/374.64.84 - Kaartverkoop van het Cultureel Centrum van Ukkel (van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 18 uur en zaterdag van 14 tot 18 uur).

- 19.30 uur: vertoning van de film "Lumumba" van Raoul Peck, gevolgd door een debat met Nathalie Toussignant, professor aan de Université Saint-Louis. Inschrijven (verplicht): www.ccu.be - 02/374.64.84 - Kaartverkoop van het Cultureel Centrum van Ukkel (van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 18 uur en zaterdag van 14 tot 18 uur).

Zondag 25 oktober 2020

Rondleidingen "Dekoloniaal Ukkel" met het collectief Mémoire coloniale.

Om 11.30 en 14.30 uur (duur: 1.30 uur). Afspraak aan MIVB-halte Gossart (lijn 7).

Inschrijven (verplicht): relationsextérieures@memoirecoloniale.be

De aanwezige organisaties: ADG, Amnesty international, Asunoes, Centre tricontinental (CETRI), Défi Belgique Afrique (DBA), Dynamo international, Fistul Aid, GRIP, Hope Project, Label Créole, Laïcité et Humanisme en Afrique Centrale (LHAC), Mouvement d’Actions à Travers-Monde (MATM), Muso Yiriwaton, New Kiskeya, Quinoas, SCI - Projets internationaux, Singa Belgium, Solidarité Bukavu.

De gezondheidsmaatregelen in de strijd tegen Covid-19 zijn van toepassing.

Info: Dienst Internationale Solidariteit (02/348.67.87 - internationalesolidariteit@ukkel.brussels).

Tentoonstelling "Notre Congo/Onze Kongo"
Van 22 oktober tot 7 november 2020
In het Cultureel Centrum van Ukkel

Na de opmerkelijke doortocht in het Bellevuemuseum toont deze tentoonstelling van "Coopération éducation culture" (ngo CEC) over de Belgische koloniale propaganda een reeks iconografische en audiovisuele documenten die uit deze periode dateren. Zo probeert ze te begrijpen hoe de verschillende propagandakanalen vroeger werkten om de koloniale stappen te rechtvaardigen. De overvloed en de monotone herhaling van de slogans liggen aan de bron van een collectief onderbewustzijn rond kolonisatie. Deze tentoonstelling stelt ook vragen over de hardnekkigheid van de stereotypen, zowel bij het Belgische als bij het Congolese publiek. Vrije toegang tijdens de openingsuren van het cultureel centrum van Ukkel (www.ccu.be).

Document acties